Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Türkiye'den Sonra Fransa'yı da Tehdit Ediyor

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Türkiye'den Sonra Fransa'yı da Tehdit Ediyor
Son yıllarda, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü Avrupa'da giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi. Bu virüs, Hyalomma cinsinin keneleri tarafından taşınır ve insanlara bulaştığında ciddi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.

Fransa'da Durum:

2023 sonbaharında, Fransa Halk Sağlığı, Hyalomma cinsinin kenelerinde KKKA virüsünün varlığını doğruladı. Bu, virüsün Fransa'da ilk kez doğrudan insanlarda değil, kenelerde tespit edilmesi anlamına gelir.

Kanla beslenen böcekler veya eklembacaklılar tarafından aktarılan büyük küresel viral hastalıklar balesinde, son yıllarda bazı virüsler başrol oynadı. Dang humması , Chikungunya veya Zika virüsleri, Fransa'nın güneyi gibi genellikle dolaşımda olmadıkları bölgelere ulaştıklarından özellikle ünlü hale geldi .

Gerçekten de Avrupa'da keneler yoluyla bulaşan bu virüsün neden olduğu enfeksiyonların sayısı arttı. 2023 sonbaharında Fransa Halk Sağlığı, ülkenin güneyinde yerleşik bir istilacı kene türünde tespit edildiğini bildirdi.

Fransa'da ilk doğrudan kimlik tespiti

24 Ekim 2023'te Fransa Halk Sağlığı, Fransa'nın güneyindeki sığır çiftliklerinden toplanan Hyalomma cinsi kenelerde ( çizgili bacaklı keneler olarak da bilinir) Kırım-Kongo ateşi virüsünün (CCF) tespit edildiğini duyurdu.

Fransa'da şu ana kadar bilinen tek insan vakası ithal bir vakaydı: Senegal'den gelen bir kişinin vakası. Bu istisna dışında virüs, özellikle çiftlik hayvanlarında seroprevalans araştırmaları sırasında yalnızca dolaylı olarak tespit edildi. Bunlar, belirli patojenlere (söz konusu patojenlerin neden olduğu enfeksiyonu gösteren) karşı yönlendirilen antikorların varlığının kanda araştırılmasını içerir.

CIRAD uzmanları tarafından yapılan ve Pasteur Enstitüsü'ndeki Viral Kanamalı Ateşler Ulusal Referans Merkezi tarafından doğrulanan bu keşif, bu hastalığın ülkemizde ortaya çıkma risklerinin daha iyi değerlendirilmesini mümkün kılacağı için önemlidir. Ancak bu bir sürpriz değil.

Avrupa'da dolaşan bir virüs

İspanya'da 2013 yılından bu yana 13 yerli KKKA vakası, yani ülkede bulaşan vaka görüldü. Ayrıca retrospektif çalışma, 2013 yılında toplanan kan torbalarının hastalıktan sorumlu virüsü hedef alan antikorlar içerdiğini, yani donörlerin virüsle temas halinde olduğunu ortaya çıkardı. O zamandan beri Batı Avrupa'da hastalığın kalıcı olarak yerleştiği kabul ediliyor.

Virüsün Nasıl Bulaştığı:

kene.png

KKKA virüsü, enfekte bir kenenin ısırığıyla insanlara bulaşır. Kene ısırığı sırasında virüs kandan kana geçer ve hastada enfeksiyona yol açar.

Belirtiler:

KKKA virüsünün belirtileri genellikle ısırmadan 3 ila 7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler arasında şunlar yer alabilir:

Ateş

Baş ağrısı

Kas ağrısı

Bulantı ve kusma

Öksürük

Boğaz ağrısı

Lenf bezlerinin şişmesi

Kanamalar (burun kanaması, ciltte morluklar)

Tedavi:

KKKA virüsüne karşı spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi semptomları hafifletmeye ve hastayı desteklemeye odaklanır.

Şu anda semptomatik Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakaları için açıkça onaylanmış bir ilaç bulunmamaktadır.

DSÖ, daha önce özellikle hepatit C virüsüyle savaşmak için kullanılan bir antiviral olan Ribavirin IV'ün mümkün olduğu kadar erken uygulanmasını önermektedir. Bununla birlikte, bu molekülün tedavideki katkısını değerlendirmeyi amaçlayan çeşitli araştırma çalışmaları, etkinliği konusunda sağlam bir fikir birliğine varılamamıştır.

En iyi bakım, semptomları tedavi etmeyi amaçlayan bakımı (hidrasyon, transfüzyon) sağlayabilecek, bu tür patoloji konusunda eğitimli bir ekiple, hastanın özel servislerde hızlı bir şekilde izole edilmesinden oluşur. Bu tür birimler, bölgeyi kapsayan referans sağlık kuruluşlarında mevcuttur.

Şimdilik KKKA'ya karşı mücadele için onaylanmış bir aşı mevcut değildir (Bulgaristan'da bir aşı kullanılmaktadır ancak güvenilir veri eksikliği nedeniyle uluslararası sağlık otoriteleri tarafından onaylanmamıştır). Fransa da dahil olmak üzere dünya çapında birkaç düzine aşı platformu projesi geliştirilme aşamasındadır.

Önleme:

KKKA virüsünden korunmanın en iyi yolu kene ısırıklarından kaçınmaktır. Bunu yapmak için şunlar yapılabilir:

Kene istilası olabilecek alanlarda uzun pantolon ve gömlek giymek

Ciltte açıkta kalan bölgeleri böcek kovucu ile korumak

Düzenli olarak kene kontrolü yapmak ve tespit edilen keneleri vakit kaybetmeden çıkarmak

KKKA virüsü Fransa'da yeni bir tehdit oluşturmaktadır. Virüsün yayılmasını önlemek için kene ısırıklarından korunmak çok önemlidir.