Kahvaltı efsanesi çöktü: Hangi öğünde değil ne kadar yediğin önemli
Kahvaltının en önemli öğün olduğunu, diyet yaparken bile kahvaltıyı atlamamak gerektiğini yıllardır biliyoruz. Ancak şimdi ezberimizi değiştirecek bir durumla karşı karşıyayız. Cell Metabolism dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre, kalorinin büyük kısmını sabahları kahvaltıda almanın daha fazla kilo verilmesine bir katkısı olmadığı kanıtlandı.
Dört hafta sürdü
Birleşik Krallık'ta obez veya fazla kilolu 30 yetişkinin katıldığı kontrollü bir deney çalışması gerçekleştirildi. Dört hafta boyunca katılımcıların yarısı, günlük kalorilerinin yüzde 45'ini kahvaltıda, ardından yüzde 35'ini öğle yemeğinde ve yüzde 20'sini akşam yemeğinde tüketti. Diğer yarısı ise günlük kalorilerinin yüzde 20'sini kahvaltıda, yüzde 35'ini öğle yemeğinde ve yüzde 45'ini akşam yemeğinde tüketti.
3 kilo verdiler
Her iki grup da günde 1.700 kaloriden biraz fazla tüketti. Büyük kahvaltılar; mısır gevreği, kızarmış ekmek, yumurta, sosis, smoothie ve yoğurt gibi yiyeceklerden oluşuyordu. Büyük akşam yemekleri; pilavlı dana eti ve mantarlı straganof, bolonez soslu makarna veya patates ve bezelyeli pirzola gibi yiyeceklerden oluşuyordu. En sonunda araştırmacılar, dört haftalık büyük kahvaltı diyeti ve büyük akşam yemeği diyetinden sonra her bir grubun toplam ne kadar kilo verdiğine baktılar. Sonuçlar her iki grupta da aynı çıktı: Yaklaşık 3 kilo 200 gram.
Sihirli bir yağ yakma etkisi yok
Birmingham Alabama Üniversitesi'nde beslenme bilimleri doçenti olan Courtney Peterson, "Bu, insanların büyük bir kahvaltı yaparak daha fazla kalori yakmadıklarının açık kanıtı. Sonuçlar, yemeklerinizin zamanlamasının sihirli bir yağ yakma etkisi olmadığını gösteriyor" dedi. Çalışmaya katılanlar ise kalorilerinin çoğunu kahvaltıda tükettiklerinde gün boyunca daha az aç hissettiklerini söyledi. Peterson, bu nedenle, büyük kahvaltıların iştahı azaltarak daha uzun süreler boyunca kilo vermeye yardımcı olabileceğini belirtti.
Kan şekerini dengeleyebilir mi?
Çalışmanın kıdemli yazarı ve İskoçya Aberdeen Üniversitesi'nde araştırmacı olan Alexandra Johnstone şunları söyledi:
“Büyük bir kahvaltının, insanların kalori sayılan bir diyete bağlı kalmada iştahını kontrol etmesine yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Kilo kaybı bir yana, doyurucu bir kahvaltı yapmak için başka nedenler de var. İnsanların sabahları insüline daha duyarlı oldukları, bu nedenle erken bir öğünün kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabileceğini biliyoruz. Öte yandan, gece çok geç yemek yemek kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve insanların yağ olarak daha fazla enerji depolamasına neden olabilir.”
Johnstone'un çalışmasında, büyük kahvaltı yapanların kan şekeri seviyelerinde bir iyileşme gözlemlenmedi. Bununla birlikte İsrail'de aşırı kilolu veya obez kadınlar üzerinde yapılan başka bir araştırma, 700 kalorilik kahvaltı, ardından 500 kalorilik öğle yemeği ve 200 kalorilik akşam yemeği yiyenler arasında kan şekeri düzeylerinin arttığını gördü. Başka bir deyişle kahvaltıda fazla kalori almak ve daha sonra bu miktarı azaltmak eski bilinenlerin aksine vücut değerlerinde olumsuz değişiliğe sebep olabiliyor.
Kilo vermede önemli olan kalori ve harekettir
Özellikle şeker hastaları, insülin direnci ve metabolik sendrom hastaları ile çalışmalar yapan Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, araştırma ile ilgili şu bilgileri verdi…
“Yapılan çalışmada özetle şu söyleniyor ki; aldığınız total kalori aynıysa vereceğiniz kilo kaydı da aynıdır. Bu bizim bildiğimiz genel prensip. Büyük kahvaltılar çoğu insanı tok tutar ve kan şekerini büyük oranda düzenler. Bunu biliyoruz. Daha çok kalori yakmamıza yol açmaz ama kan şekeri seviyesi gün içinde daha düzgün seyreder. Kilo vermek istiyorsak ya kalorimizi çok yakacağız ya da az yiyeceğiz. Sabahları insülin hassasiyeti yüksek olur. Geç akşam yemeğinde kan şekeri yükselir. Bazı hasta grupları var ki bunların mutlaka yüksek kahvaltı kalorisi alması gerekiyor. Gece açlıkta glokojen seviyesi düşecektir. Mesela şeker hastaları kahvaltılarını iyi şekilde yapmalı. İnsülin direnci olanlar, kan şekeri düşme eğilimi olanlar, karaciğer ve böbrek hastaları, ağır kalori ihtiyacı olan sporcular, ağır işlerde çalışanların kahvaltıda alacakları kalori fazla olmalı.
Kilit nokta kalorinin vakti değil
Eğer kan şekerimizi yemek sonrasında yükseltmek istemiyorsak yemeklerden sonra çok hafif bir yürüyüş yapmamız lazım. Buradaki kilit nokta bu, yemeklerden sonra yükselen kan şekeri bize kilo olarak dönüyor. 3-5 dakika bile olsa yürümek kan şekerinin yükselmesini önleyecek, şekeri kaslara yönlendirecek ve kilo almanızı önleyecek. Kilo vermek istiyorsanız ister kahvaltıda az yiyin, isterseniz akşam az yiyin önemli değil, önemli olan kaloridir. Tıka basa kahvaltı yapıp da akşam az yemek kilo vermede işe yaramaz.”
Meme kanserinde şaşırtan tespit: Bu haberi okuyun ve ayağa kalkın
Uykusuz gecelerin çaresi geliyor: Bebeklere egzama teşhisinde çığır açan buluş
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi