HPV aşısı nedir? 9 yaşında başlıyor, ömür boyu kanserden koruyor: Medeni hal ayrımı dünyada yok

HPV aşısı nedir? 9 yaşında başlıyor, ömür boyu kanserden koruyor: Medeni hal ayrımı dünyada yok
HPV aşısı nedir, hangi kansere karşı korur, kaç yaşında yapılmalı gibi soruları Jinekolog, onkolog ve ürojinekolog Prof. Dr. Ateş Karateke ile konuştuk.

Rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının ücretsiz olması için yürütülen kampanya sonuç verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada ''Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz'' dedi.

Gırtlak kanseri de yapıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, Sağlık Bakanlığı'nın kararını gecikmiş fakat yerinde bir adım olarak niteledi. Prof. Dr. Karateke, "HPV bir kadında oluşan tüm kanserlerin yüzde 8-8.5'undan sorumlu, yalnızca vulva, vajina, serviks kanseri değil, gırtlaktaki ve solunumun üst noktalarındaki, ağzımızdan sonra çıkan kanserlerin önemli bir kısmından sorumlu bir virüs. İnsandan insana geçen bir virüs. Kadın sağlığı açısından çok önemli" diye konuştu.

ates.jpg
Prof. Dr. Ateş Karateke

Dünyada medeni hal ayrımı yok

Bakan Koca'nın açıklamasında belirttiği ''Ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok. Yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız" sözlerini de sorduğumuz Prof. Dr. Karateke "Dünyada böyle bir ayrım yok" açıklamasında bulundu.

Aşının dünyada 149 ülkede kız çocuklarına, bazı ülkelerde kız ve erkek çocuklara yapıldığından söz eden Prof. Dr. Karateke, "Başlangıç yaşı ülkeden ülkeye değişmek üzere 9 yaş ile 11 yaş arasında. Bunu 26 yaşa kadar uzatan ülkeler mevcut. Genellikle ülkelere bakıldığı zaman 9-13 yaşındaki kız çocuklarına yapılıyor. Çünkü rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser. HPV infeksiyonunu ortadan kaldırırsak bunların da zaman içinde kanser olmasını engelleyeceğiz. Çocuklukta aşılarsak, elimizde yaklaşık 15 senelik veri var, antikor seviyesi azalmadan devam ediyor, yani hayat boyu devam edeceğini söyleyebiliriz. Bugünkü verilerimiz öyle" dedi.

Bulaştıktan 10 yıl sonra kansere dönüşüyor

Prof. Dr. Ateş Karateke'nin açıklamaları özetle şöyle:

- HPV ile ilişkili bir rahim ağzı kanserinin döngüsü yaklaşık 10 yıl. Yani bugün bulaşırsa bir kadına, ya da bir çocuğa, 10 yıl sonra kansere sebep olabiliyor.

- Bu aşı 2007 yılında başladı. Aşı yapılan ülkelerdeki verilere baktığımızda, 2017 ve 2018'den sonra, kanseri önlediğine dair ülke verileri var. Finlandiya'dan, İsveç'ten, aşılanan popülasyonda, aşıladığımız suşlara bağlı kanser görülmüyor.

9'lu aşı da yolda

- HPV birçok tipi var, 14 tipinin onkojenik potansiyeli var. Elimizde şimdi 4'lü aşı var, ama dünyada 9'lu aşı var. 9'lu aşı da Türkiye'ye gelmek üzere. Dokuzlu aşıdaki aşıladığımız tiplere karşı verdiğimiz antijenlere karşı antikor gelişiyor verdiğimiz çocuklarda ve hayat boyu o tipe karşı hastalarımızı koruyor.

- Devlet tabii ki aşıyı çocukluk yaşında yapacak ama 26 yaşına kadar ciddi antikor oluştuğunu biliyoruz. 46 yaşına kadar da elimizde veri var. Yani yaş arttıkça insanlarda antikor oluşma olasılığı azalıyor ama 46 yaşına kadar yapıldığı noktada antikor oluşuyor ve bu insanlarda o tipte bir lezyon oluşturmuyor artık HPV.
- Sağlık Bakanlığı'nın kararı gecikmiş ama yerinde bir karar. Mutlaka ve mutlaka çocuklarımıza bu aşılar okul çağında yapılmalı. Kaç yaşında başlar bilmiyorum 9 ya da 15... Ama 15 yaşına kadar 2 doz yeterli. Hatta tek doz yeterli diye yeni veriler de var dünyada. Ne kadar erken başlarsak çocuklarımıza, o kadar iyi olacağını düşünüyorum. En alt yaş sınırımız dünyada 9.


3 dozu 3 bin TL

HPV aşısının 3 doz ücreti yaklaşık 3 bin TL. Aşının ücretinin SGK tarafından ödenmesi için açılan çok sayıda dava var. Sonuçlanan davaların çoğunda mahkeme, kadınların lehine karar verdi. Türkiye'de her yıl bin 500 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi koyuluyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :