En zararlı dört besin takviyesi hangileridir? Market gıdalarındaki tehlikeli gıda katkı maddelerinin zararları nasıl azaltılır?

En zararlı dört besin takviyesi hangileridir? Market gıdalarındaki tehlikeli gıda katkı maddelerinin zararları nasıl azaltılır?
Modern gıdalar daha erişilebilir ve çeşitli hale geldi ancak aynı zamanda sağlığı olumsuz etkileyebilecek tehlikeli gıda katkı maddelerinin sayısı da arttı. Zararlı katkı maddeleri içeren ürünler sıklıkla bağırsak hastalıklarına, mikrobiyomun bozulmasına ve hatta zihinsel sorunlara yol açmaktadır.

Burada en tehlikeli dört gıda katkı maddesine bakıyoruz ve bunların zararlarını en aza indirmenin yollarını öneriyoruz.

EN ZARARLI DÖRT BESİN TAKVİYESİ

1. EMÜLGATÖRLER

Tekdüze bir ürün yapısı oluşturmak için polisorbat 80 (E433), karboksimetilselüloz (E466) ve karragenan (E407) gibi emülgatörler kullanılır. Ancak bağırsak yüzeyini ve mikrobiyomdaki faydalı bakterileri yok ederler. Araştırmalar, bunların kullanımının kaygının artmasına ve davranış değişikliklerine yol açabileceğini gösteriyor.

2. YAPAY TATLANDIRICILAR

yapay-tatlandirici.jpg

Aspartam (E951), sukraloz (E955) ve sakarin (E954) genellikle yiyeceklere tatlarını iyileştirmek için eklenir. Ancak bağırsaktaki faydalı bakterilerin dengesini bozarlar ve iltihaplanmalara neden olabilirler, bu da organların sağlığını olumsuz etkiler.

3. GIDA BOYALARI

gida-boyasi.jpg

Petrolden elde edilen gıda boyaları, gıdaları daha çekici hale getiriyor ancak aynı zamanda bağırsakta iltihabi metabolitler de yaratıyor. Yararlı mikropları yok ederler ve iç iltihabı artırabilirler.

4. NANOPARTİKÜLLER

Titanyum oksit (E171) ve diğer nanopartiküllere dayalı katkı maddeleri gıdalara beyaz bir renk verir ancak bağırsak duvarlarına nüfuz ederek iltihaba neden olabilir. Bu parçacıklar aynı zamanda hastalık riskini artıran serbest radikallerin oluşumunu da teşvik eder.

BESİN TAKVİYELERİ NASIL "DETOKSLANIR" ?

1. Meyve ve sebze tüketiminizi artırın

Meyve ve sebzeler bağırsakları toksinlerden ve atıklardan temizlemeye yardımcı olan lif bakımından zengindir. En fazla lif avantajından yararlanmak için onları soyulmadan bırakın. Lif, sağlıklı bağırsak hücrelerini besleyen yağ asitlerine dönüştürülür.

2. Katkı maddesi içeren gıdalardan kaçının

Ne yazık ki üreticiler zararlı katkı maddelerini kullanmayı nadiren reddediyorlar çünkü olumsuz etkileri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu nedenle diyetinizi kendiniz kontrol etmeniz ve minimum miktarda katkı maddesi içeren ürünleri seçmeniz daha iyidir. Paketin üzerindeki içerikleri mutlaka kontrol edin ve tehlikeli içerikli ürünlerden uzak durmaya çalışın.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi