Dünyada bir ilk! Yapay kan tuttu

Dünyada bir ilk! Yapay kan tuttu
İngiltere'deki araştırmacılar, kan hastalıkları ve nadir kan grupları olan kişilerde tedaviyi önemli ölçüde iyileştirmekte "dönüm noktası" olarak nitelendirdikleri bir klinik deneyde, laboratuvarda yetiştirilen yapay kanı ilk kez insanlara nakletti.

İngiltere'deki iki hasta, vücutta nasıl karşılandığını görmek için tasarlanan daha geniş bir deneyin ilk aşamasında, laboratuvarda yetiştirilen kandan birkaç çay kaşığına eşdeğer küçük dozlar aldı. Şimdi 10 hastaya genişletilecek olan deneyde, laboratuvarda yetiştirilen kan hücrelerinin ömrünün, standart kırmızı kan hücreleriyle kıyaslanarak incelenmesi amaçlanıyor.

Araştırmacılar hedefin, kan nakillerinin büyük bir kısmını oluşturmaya devam edecek olan düzenli insan kanı bağışlarının yerini almak olmadığını söylüyor. Ancak bu teknoloji, bilim insanlarının bulunması zor olan ancak orak hücre anemisi gibi hastalıklar için düzenli kan nakline bağımlı olan insanlar için hayati önem taşıyan çok nadir kan türlerini üretmelerine olanak sağlayabilir.

Projedeki işbirlikçilerden biri olan NHS Kan ve Organ Nakli Transfüzyon Tıbbi Direktörü Dr. Farukh Shah CNBC'ye konuşarak, "Bu önde gelen araştırma, orak hücre gibi rahatsızlıkları olan insanlara güvenli bir şekilde kan nakli yapmak için kullanılabilecek kırmızı kan hücrelerinin üretimine zemin hazırlıyor. Kanın büyük çoğunluğunu sağlamak için normal kan bağışlarına olan ihtiyaç devam edecektir. Ancak bu çalışma, transfüzyonu zor hastalara fayda sağlama potansiyeli açısından çok önemli" diye ekledi.

Nasıl yapıldı?

Bristol, Cambridge ve Londra'daki araştırmacıların yanı sıra NHS Blood and Transplant tarafından yürütülen araştırma, akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine odaklanıyor.

Deneyin başında düzenli kan bağışı alınarak, kırmızı kan hücrelerine dönüşebilen esnek kök hücrelerini tespit etmek için manyetik çubuklar kullanıldı. Bu kök hücreler daha sonra laboratuvarda bir besin solüsyonuna yerleştirildi. Yaklaşık üç hafta boyunca, çözelti bu hücreleri çoğalmaya ve daha olgun hücrelere dönüşmeye itti.

Hücreler daha sonra standart bir filtre kullanılarak saflaştırıldı. Deneme için, laboratuvarda yetiştirilen kan, vücutta ne kadar süre kaldığını izlemek için genellikle tıbbi prosedürlerde kullanılan radyoaktif bir madde ile etiketlendi.

Şimdi aynı süreç, hücrelerin yaşam sürelerini karşılaştırmak için her biri en az dört ay arayla 5-10 ml'lik iki bağış (biri normal kan diğeri laboratuvarda yetiştirilen kan) alacak 10 gönüllüden oluşan denekler için uygulanacak.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi