Dolgu ve implant sorunlarına son! Laboratuvarda insan dişi nasıl üretildi?

Ekip, diş gelişimi için gereken ortamı taklit eden, hücrelerin sinyaller gönderip diş oluşturmaya başlamasını sağlayan bir malzeme geliştirdi. King's College'da rejeneratif diş hekimliği direktörü olan Dr. Ana Angelova Volponi, araştırmanın "diş bakımında devrim yaratabileceğini" söylüyor.
Köpekbalıkları ve filler gibi bazı hayvanlar yeni diş çıkarma yeteneğine sahiptir, ancak insanlar bebek dişlerini kaybettikten sonra sadece bir takım dişe sahip olur. İşte bu yüzden bilim insanları, dişlerin yeniden oluşturulabilmesinin diş hekimliği açısından çok büyük bir adım olacağına inanıyorlar.
Çalışmada, hastanın kendi hücrelerinden laboratuvarda yetiştirilen bir dişin nasıl çene kemiğine entegre edilebileceği ve doğal diş gibi restore edilebileceği anlatılıyor. Imperial College London ile işbirliği içinde yürütülen deneyler on yıldan uzun süredir devam ediyor.
Diş Hekimliği, Ağız ve Kraniyofasiyal Bilimler Fakültesinde araştırma görevlisi olan Xucheng Zhang, "Dolgular dişleri restore etmek için en iyi çözüm değildir" diyor. "Zamanla diş yapısını zayıflatırlar, ömürleri sınırlıdır ve daha fazla çürümeye veya hassasiyete yol açabilirler."
Öte yandan implantların invaziv cerrahi ve alveolar kemikle iyi uyum gerektirdiği belirtiliyor. Her iki çözüm de yapay olup dişlerin doğal fonksiyonunu tam olarak geri kazandırmaz, bu da uzun vadede komplikasyonlara yol açabilir.
Xucheng Zhang, "Laboratuvarda üretilen dişler doğal olarak yenilenir, gerçek dişler gibi çeneye entegre olur ve reddedilme riski taşımaz, bu sayede dolgu veya implantlardan daha dayanıklı ve biyouyumlu bir çözüm sunar" diyerek sözlerini tamamlıyor.