Dikkat! Öğün sıklığı kalp krizini tetikliyor
Yakın zamanda Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics'te yayımlanan araştırma, 40 yaş ve üzeri ABD'li yetişkinlerde öğün sıklığı, atlama ve aralıklarının hem tüm nedenlere hem de kardiyovasküler hastalığa bağlı (KVH) ölümle ilişkilerini değerlendirdi.
Aralarında ABD'deki Tennessee Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu bilim insanları, günde sadece bir öğün yemek yemenin ABD'li yetişkinlerde ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar kahvaltının atlanmasının daha yüksek KVH ölüm riskiyle, öğle veya akşam yemeğinin atlanmasınınsa tüm nedenlere bağlı ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor.
Bilim insanları, çalışmaya katılanlar arasında günde üç öğün yemek yiyenlerin bile 4,5 saat veya daha az aralıklarla peş peşe iki öğün yemesinin, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu söylüyor.
Çalışmanın baş yazarı Yangbo Sun, "Araştırmamız, günde sadece bir öğün yiyen bireylerin ölme olasılığının, daha fazla öğün yiyenlere kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu kişiler arasında, kahvaltıyı atlayan katılımcıların ölümcül kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksekken, öğle veya akşam yemeğini atlayanların tüm nedenlere bağlı ölüm riski artıyor" diye açıklıyor.
Dr. Sun, "Aralıklı orucun kilo kaybı, metabolik sağlık ve hastalıkların önlenmesinde çözüm olarak yaygın bir şekilde lanse edildiği bu dönemde, çalışmamız her gün üç öğünden az yemek yiyen ABD'li yetişkinlerin büyük bölümü için önem arz ediyor" diyor.
Çalışmada bilim insanları, 1999 ile 2014 arasında Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine (NHANES) katılan, benzer özelliklere sahip 40 yaş ve üstü 24 binden fazla ABD'li yetişkinden oluşan bir gruptan elde edilen verileri analiz etti.
Devam eden anket, katılımcılardan her iki yılda bir beslenme durumu, genel sağlık, hastalık geçmişi ve sağlık davranışları dahil sağlıkla ilgili bir dizi veri topluyor.
Araştırmacılar bu gruptaki ölüm oranını ve tespit edilen 4 bin 175 ölümün ardındaki nedeni belirledi.