Covid-19'da umut veren tablo: Ölümlerde salgının başına dönüldü

Covid-19'da umut veren tablo: Ölümlerde salgının başına dönüldü
Covid-19'un Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde "gizemli bir solunum yolu hastalığı" şüphesiyle tespit edilmesinin üzerinden iki yıl geçerken, ölüm sayılarında ise gerileme gözlendi.

Anlık vaka ve ölüm sayılarının paylaşıldığı veri sitesi Worldometers'te yer alan grafiklere göre, 2 Nisan 2022 itibariyle ölüm oranları haftalık ortalamada düşüş göstererek 31 Mart 2020 yılındaki sayıya yaklaştı.

Sitede yer alan grafiğe göre, Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı en son 3 bin 655 olarak hesaplandı. Bu sayının ise salgının başlarındaki rakamlara yaklaşması dikkat çekti.

corona-2022.png

31 Mart 2020 tarihindeki Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı, 3 bin 755 olmuştu.

20200.png

Sitede yer alan grafiklere göre, vaka sayısı bugün 491 milyon 137 bin 178 olurken ölüm sayısında yaşanan düşüş ise umut vaat ediyor.

Ne olmuştu?

31 Aralık 2019'da Çin, Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli bir solunum yolu hastalığı tespit edildiğini bildirdi. 1 Ocak'ta hastalığa ilk yakalananların ziyaret ettiği belirlenen Vuhan'daki deniz ürünleri gıda pazarı kapatılmıştı.

7 Ocak'ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın SARS olmadığını fakat "yeni tip bir koronavirüsten" kaynaklandığını açıklamıştı.

11 Ocak'ta Çin'de hastalıktan ilk ölüm görülmesinin ardından 24 Ocak'ta Avrupa'da ilk vakalar ortaya çıktı. Fransa'da Çin'den gelen iki kişide ve bir akrabalarında koronavirüs tespit edilmişti.

30 Ocak'ta DSÖ "küresel acil durum" ilan etmişti.

DSÖ'nün küresel acil durum ilan etmesinin ardından tüm dünya alarma geçmiş ve sosyal hayatta "yeni normal" sürecine geçilmişti.

11 Mart'ın ilk saatlerinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk vakanın görüldüğünü duyurdu.

DSÖ ise koronavirüsü "pandemi" (küresel salgın) ilan etmişti.

Salgının başlangıcından bu yana insanlık, sosyal mesafe, uzaktan eğitim, kitlesel sokağa çıkma yasakları, fabrika ve iş yerlerinin uzun süre toplu olarak kapatılması, dini hayattan eğlence sektörüne kadar sosyal hayatın birçok alanında toplu aktivitelerin yasaklanması gibi uygulamalara şahit oldu.