Yunan medyasından 'göçmen anketi' manipülasyonu

Yunan medyasından 'göçmen anketi' manipülasyonu
Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden olan haftalık gazete Proto Thema, Yunan halkının göçmenlerle ilgili tutumunu gösteren bir anket çalışması yayımladı. Halk, ankete manipülasyon olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

Haber: Ali Isıyel

Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden olan haftalık gazete Proto Thema, Yunan halkının göçmenlerle ilgili tutumunu gösteren 'Opinion Poll' isimli bir araştırma şirketinin hazırladığı anket çalışması yayımladı.

Ankete göre, Yunan halkının yüzde 90'ı hükûmetin göçmen krizini ele alış biçimini desteklerken; yüzde 81'i ise göç politikasının daha da sertleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yine gazetede yer alan habere göre, Yunanlıların yüzde 92'si ülkede bulunan göçmenlerin sayısının 'çok fazla' olduğunu belirtti.

Yunan halkı habere ve hükûmete tepkili

halktv.com.tr'ye konuşan Yunanistan yurttaşları ise, sözkonusu araştırmanın gerçeği yansıtmadığını ve Yunan hükûmetinin algı oluşturmak amaçlı ısmarlama bir anket yaptırdığını öne sürdü. Verilerin elde ediliş biçiminin ve ham verilerin gizlendiğine dikkat çeken yurttaşlar, "Bu oranların gerçekte çok daha düşük olduğuna eminiz" diye konuştu.

Hükûmete yakın medyanın yalan haberler yaydığını ifade eden Yunanlılar, "Her toplumda olan ırkçılar hariç birçok Yunan vatandaşı son 7 aydır sağcı hükûmetin sorunları ele alış biçimden memnun değil. Yunanistan bu propagandalar yüzünden ırkçılığın iyice arttığı bir ülke olma tehlikesinin eşiğinde" ifadelerini kullandı.

Haberi yayımlayan gazeteye de tepki gösteren Yunanlılar, "Birincil kaynakları kontrol etmeleri ve halkın nabzını tutmaları lazım. Yaptıkları ısmarlama anketleri yayımlamak. Bu, çok ciddi sonuçlar doğurabilecek bir şey" diye konuştu.

Anket bilimsellikten uzak

Ankette, "Yunan hükûmeti ve Başbakan Miçotakis'in Erdoğan'ın şantajına karşı sınırları kapalı tutma ve uluslararası kuralları uygulama kararını destekliyor musunuz?" sorusu soruldu.

Soru sorulurken kullanılan dilin, alıcıyı yönlendirmeye açık bir dil olması nedeniyle, konuştuğumuz sosyologlar bu anketin 'biased' (peşin hükümlü) bir anket olduğunu ve bu nedenle bilimsellikten uzak olduğunu ifade etti.

kathimerinipoll.jpg

Erdoğan, Yunanistan'da sevilmeyen bir figür olarak görüldüğü için soruda ismini geçmesi, "uluslararası kuralların uygulanması" denilerek kararın yasal bir dayanağının olduğu algısının yaratılması ve yapılanın "şantaj" olduğu ifade edilerek olumsuz bir anlam yüklenmesi sebebiyle alıcının yönlendirilmeye açık olduğu sosyologlar tarafından altı çizilen hususlardı.

Anketle ilgili başka hiçbir veri paylaşılmazken, basılı gazetede yayımlanan anket, henüz online ortamlarda paylaşılmadı.

İlgili Haberler
Etiketler :