30 Ekim'de düzenlenecek Anayasa Komitesi nedir?

30 Ekim'de düzenlenecek Anayasa Komitesi nedir?
30 Ekim'de Cenevre'de toplanacak olan Suriye Anayasa Komitesi nedir? Komite kimlerden oluşacak, kimler denetleyecek? Komitenin amacı nedir? Siyasi sürecin başlangıcı olması gerekliliği vurgulanan komitenin ayrıntıları haberimizde.

Derleyen: İrem Yıldırım

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 23 Eylül'de Suriye Anayasa Komitesinin oluşturulduğunu açıklamış, taraflarla görüştükten sonra komiteyi toplayacağını söylemişti.

Komitenin güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir şekilde BM denetiminde Cenevre'de 30 Ekim'de toplanacağı ve Anayasa Komitesinin siyasi sürecin başlangıcı olması gerekliliği vurgulanmıştı.

Komite; Türkiye, Rusya ve İran'ın katkısıyla oluşturulurulurken somut eylemlerin gerçekleştirilmesi beklentisi taşıyor.

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini: Suriyeliler için ümit ışığı olacak

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin görüşüne göre, "BM Genel Sekreteri'nin Suriye Anayasa Komitesi'nin oluşturulduğuna ilişkin beyanı çok uzun zamandır beklenen ve memnuniyetle karşılanan bir haber. Bu gelişme Suriyeliler için tekrar ümit ışığı olacak."

AB'nin Suriye'deki savaşın siyasi yollarla çözülebileceğini savunduğunu anımsatan Mogherini, birliğin tüm bu yöndeki çabalara desteğinin tam olduğunun altını çizmişti.

Suriye'nin Komite'ye karşı tutumu

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, "Komite çalışmalarında dış güçlerin elini hissettiğimizde bunu kınayacak ve istişareleri askıya alacağız. Komite faaliyetlerine herhangi bir müdahale olmadan, çalışma ilkelerine aykırı olmayan bir çerçevede anlaşmaya varılmasını umuyoruz" dedi.

Komite kimlerden oluşuyor?

Ulusal Diyalog Kongresi'nde alınan karar doğrultusunda, komitenin 150 kişiden oluşması, 50'şer kişinin rejim ve muhaliflerce belirlenmesi, son 50 kişilik listenin ise Suriyeli sivil toplum temsilcilerinden seçilmesi öngörülüyor.

Bu son 50 kişi bağımsız kişilerden oluşuyor. Tüm listelerin garantörler ve Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi'nin nihai onayını almasının ardından süreç, Cenevre'de BM gözetiminde devam edecek.

Kimler destekliyor?

Suriye'de siyasi geçişi kolaylaştırmak amacıyla kurulan anayasa komitesi, Astana sürecinin garantörleri olan Türkiye, Rusya ve İran'ın desteğine sahip.

Yine anayasa çalışmalarını BMGK 2254 no'lu kararı ile desteklerken, BMGK'nın aldığı kararı takip eden ve süreci yöneten BM de komitenin destekçisi.

İlgili Haberler
Etiketler :