Suriye Anayasa Komitesi toplantısı sona erdi

Suriye Anayasa Komitesi toplantısı sona erdi
Birleşmiş Milletlerin (BM), Cenevre ofisinde düzenlenen Suriye Anayasa Komitesinin açılış toplantısı sona erdi.

Cenevre'de düzenlenen Suriye Anayasa Komitesinin açılış toplantısı sona erdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Komite'nin eş başkanları Ahmed Kuzbari ve Hadi el Bahra da söz aldı.

Komite'nin muhalif Eş Başkanı Hadi el Bahra, şimdiye kadarki müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığını, Suriye halkının hayal kırıklığına uğradığını ve ülkedeki trajedinin 8 yıldır sürdüğünü vurguladı.

"Bugün, geçmişte başaramadıklarımızı başarmayı umduğumuz için buradayız." diyen Bahra, "150 kişinin birçok konuda farklılıkları var. Bunların bir kısmı basit konular, bir kısmı ise önemli. 8 acı dolu yıldan sonra farklılıklara değil, benzerliklere odaklanmak üzere kararlılık içinde buraya geldik." dedi.

Bahra, yeni bir sayfa açtıklarının altını çizerek "Tüm Suriyeli tarafların elindeki tutukluların serbest bırakılması, kaybolanların ve zorla kaybetmeye maruz bırakılanların akıbetlerini araştırma ve ailelerinin akıbetlerini bilme hakkına ilişkin dosyaya saygı gösterilmeli." diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı çerçevesinde, 6 aylık sürede anayasayı yazmak, takip eden 18 ayda da adil ve özgür seçimleri düzenlemekle yükümlü olduklarını hatırlatan Bahra, "Yaklaşık bir milyon kurbanın anısı, bize karanlık tünelden çıkış arayışımızda ışık tutmalı, evlerine dönmek için hasret çeken milyonlarca Suriyeli de pusulamız olmalı." ifadelerini kullandı.

"HALKIMIZIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAĞIZ"

Anayasa Komitesi Eş Başkanı ve Esad Rejimini temsil eden Ahmed Kuzbari de ellerinden gelenin en iyisini yapmak üzere burada bulunduklarını söyledi.

Kuzbari, 4 temel ilkelerinin bulunduğunu belirterek "Ülkenin bağımsızlığı, birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği." dedi.

"Dökülen her damla kana sadık kalarak halkımızın beklentilerini karşılayacağız." diyen Kuzbari, yeni anayasa yazmaya da mevcut olanı revize etmeye de hazır olduklarını vurguladı.

Kuzbari, sürece dış müdahale ve ne olursa olsun ön şart kabul etmeyeceklerine işaret ederek bugünkü toplantıya imkan veren Astana süreci ve Soçi Ulusal Diyalog Kongresi mimarlarına teşekkürlerini iletti.

Anayasa Komitesi toplantılarının 150 kişinin katılımıyla gelecek 2 gün boyunca Pedersen'in başkanlık edeceği oturumlarla devam etmesi, ardından yalnızca 45 kişilik yazım kurulunun iştirakiyle en az bir hafta boyunca Cenevre'de sürmesi bekleniyor.

AB'DEN KOMİTE'YE ÇAĞRI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye Anayasa Komitesi kapsamında ilk kez bir araya gelen rejim, muhalif ve sivil toplum temsilcilerine iyi niyetle çalışma ve tüm Suriye halkını kapsayan bir sonuca varma çağrısında bulundu.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Mogherini, Suriye Anayasa Komitesi'nin ilk kez toplanmasının 2015'ten bu yana uzun süredir beklenen "önemli" bir gelişme olduğunu belirtti.

Mogherini, "Şimdi Komitenin iyi niyetle ve ciddiyetle tüm Suriye halkının çıkarına olan bir sonuç için çalışması hayati önem taşıyor. Süreç, Suriyeliler tarafından yürütülmeli ve sahiplenilmelidir." ifadesini kullandı. 

Suriye Anayasa Komitesi'nin tek başına Suriye krizini çözmek için yeterli olmadığına dikkati çeken Mogherini, Birleşmiş Milletler kararları uyarınca siyasi çözüm için çabaların sürmesi gerektiğini vurguladı. 

Mogherini, AB'nin Suriye'deki barış sürecine gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

SURİYE'NİN KOMİTE'YE KARŞI TUTUMU

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, "Komite çalışmalarında dış güçlerin elini hissettiğimizde bunu kınayacak ve istişareleri askıya alacağız. Komite faaliyetlerine herhangi bir müdahale olmadan, çalışma ilkelerine aykırı olmayan bir çerçevede anlaşmaya varılmasını umuyoruz" dedi.

KOMİTE KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Ulusal Diyalog Kongresi'nde alınan karar doğrultusunda, komitenin 150 kişiden oluşması, 50'şer kişinin rejim ve muhaliflerce belirlenmesi, son 50 kişilik listenin ise Suriyeli sivil toplum temsilcilerinden seçilmesi öngörülüyor.

Bu son 50 kişi bağımsız kişilerden oluşuyor. Tüm listelerin garantörler ve Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi'nin nihai onayını almasının ardından süreç, Cenevre'de BM gözetiminde devam edecek.

KOMİTE'Yİ KİMLER DESTEKLİYOR?

Suriye'de siyasi geçişi kolaylaştırmak amacıyla kurulan anayasa komitesi, Astana sürecinin garantörleri olan Türkiye, Rusya ve İran'ın desteğine sahip.

Yine anayasa çalışmalarını BMGK 2254 no'lu kararı ile desteklerken, BMGK'nın aldığı kararı takip eden ve süreci yöneten BM de komitenin destekçisi.

İlgili Haberler
Etiketler :