Osman Müftüoğlu: 2021'in sağlık trendleri

Osman Müftüoğlu: 2021'in sağlık trendleri
Osman Müftüoğlu, 2020'nin son gününde "2021'in sağlık trendleri" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Hürriyet baş yazarı Osman Müftüoğlu, 2020'de yaşanan sağlıksal sıkıntıların 2021'de de devam edeceğini belirterek, "Zor bir yıl geçirdik. 2021’in de beklediğimiz kadar kolay geçeceğini zannetmiyorum. Bu arada yaşam tarzımız, hayatımıza ilişkin seçimlerde de bazı değişiklikler oldu, olacak." dedi.

2021'de ne gibi değişiklikler olacağını özetleyen Müftüoğlu şöyle yazdı: 

"VARAN 1
DAHA ÇOK ‘HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK’ DİYECEĞİZ

2020’de pandemiyle yatıp pandemiyle kalktık. Neticede de her şeyden önce sağlığa odaklandık. 2021’de de durum değişmeyecek. Sağlık yine bir numaralı gündem maddemiz olmaya devam edecek. Kısacası bu yıl belki de geçen yıldan daha çok sağlığımızı izleyecek, koruyup kollayacak, konuşup paylaşacağız. Tek cümleyle “Her şeyin başı sağlık” cümlesini daha sık kullanacağız.

VARAN 2
BAĞIŞIKLIĞIMIZI ‘BAŞ TACIMIZ’ YAPACAĞIZ

PANDEMİNİN nedeni belalı bir yeni virüs, çözümü de sadece güçlü bir sağlık olunca, 2020’de ‘bağışıklık’ sözcüğü dilimizden hiç düşmedi. Dahası, yetinmedik, bağışıklığın da derinliklerine girdik. ‘Lenfosit’ neymiş, ‘antikor’lar ne işe yararmış, onları bile öğrendik. 2021’de bağışıklık saplantısını daha da abartacağız. Yiyip içtiğimiz her şeyin, yuttuğumuz her takviyenin hatta aldığımız her nefesin bağışıklıkla ilgisini sorgulayacağız. İçimizden bazıları dualarında daha çok bağışıklık kazanmayı bile dileyecekler. Bu arada bağışıklığın bir numaralı garantisi aşı konusunu da dilimizden hiç düşürmeyeceğiz.

VARAN 3
‘SİNOVAC-BİONTECH’ TARTIŞMASI SÜRECEK

NETLEŞEN bilgiye göre, aşılama kampanyası bir ölü virüs aşısı olan Çin kaynaklı Sinovac ile başlayacak. Ne var ki dedikodular bitmiyor, tartışmalar sürüyor. Kimileri “Sinovac’da alüminyum varmış, zaten faydası da pek azmış, ürettiği antikorlar hemen azalırmış” derken kimileri de “mRNA’nın içinde çip varmış, DNA’mızı bozar, genetiğimizle oynarmış” gibi paylaşımlar yapmaya devam edecek. Ama iddia ediyorum, en keskin aşı karşıtları bile tıpış tıpış ve paşa paşa gidip “aşı gönüllüsü” haline gelecek.

VARAN 4
EVDE EGZERSİZ MODA OLACAK

SPOR merkezlerinin çoğu kapalı. Açık olanlara da bulaş korkusuyla kimse gitmiyor. Daha kötüsü parklar, bahçeler, ormanlar, dağlar, bayırlar, kırlarda bile eskisi kadar yürüyüp koşamıyoruz. Neticede, egzersiz yapabilmek için elimizde neredeyse sadece evimiz kaldı! Egzersiz alanımız evlerle sınırlanınca da devreye doğal olarak ‘dijital egzersiz kanallar’, yani tabletler, telefonlar, bilgisayarlar girdi. Ayrıca evde kullanılabilecek egzersiz aletlerinin satışında patlama yaşandı. 2021’de de durum değişmeyecek. Bu yıl da egzersiz meselemizi evde hallettiğimiz bir yıl olacak.

VARAN 5
‘DİJİTAL SAĞLIK’ DAHA ÇOK KULLANILACAK

VİRÜS kapma endişesiyle hastanelerden de doktor ofislerinden de uzak duruyoruz. Neticede de sağlık meselelerimize ‘uzaktan çözümler’ aramaya başlayacağız. Çoğu çözümü de dijital uygulamalarda bulacağız. Mesela sağlık uzmanlarıyla online konsültasyonlar yapacak, sağlık problemlerimizi dijital ortamlarda çözmeye çalışacağız. Biliyorsunuz yeni dijital saatler yalnızca nabzımızı, tansiyonumuzu ölçmüyor, direkt kalp elektromuzu bile çekebiliyor.

VARAN 6
GİYİLEBİLİR SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ YAYGINLAŞACAK

GİYİLEBİLİR sağlık araçlarından ilki, akıllı dijital saatler oldu. Bu yıl devreye dijital çözüm üreten giysiler, ayakkabılar da girmeye başlayacak. Uyku kalitemizi ölçen, uyku süremizi takip eden, adım sayımızı, yaktığımız kalori miktarını bize otomatik olarak bildiren; vücut ısınızı, terleme oranınızı, sıvı dengenizi takip eden giyilebilir teknolojileri 2021’de daha çok kullanacağız.

VARAN 7
ANA HEDEF ‘BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK’ OLACAK

2021’de beslenme planlarımızı yaparken bağışıklığımızı güçlendirmek ana hedefimiz olacak. Bağışıklığı güçlendiren gıdalar (mesela yoğurt, yumurta, prebiyotik zenginli turşular, omega 3 deposu yağlı soğuk su balıkları, vitamin, mineral ve antioksidan zengini sebze ve meyveler, sülfür deposu ve glutatyon hammaddesi sisteinden zengin lahana, turp, sarmısak, soğan ve benzerleri) sofralarımızda daha sık ve çok yer alacak.

VARAN 8
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN TAKVİYELER İLK SIRADA OLACAK

2021’de takviye seçerken “Önce bağışıklık!” diyeceğiz. Her zamankinden daha çok D vitamini, daha sık C vitamini, daha fazla çinko, daha yoğun n-asetil sistein, daha kaliteli propolis özleri, daha etkili probiyotikler kullanmaya çalışacağız. Bu ürünlerin “çöp” olanlarından uzak durup etkili ve kaliteli olanlarını satın alacağız.

VARAN 9
UYKUSUZLUĞA ÇÖZÜM ARANACAK

PANDEMİDEN en çok etkilenen fonksiyonlarımızın başında uykumuz geliyor. Muazzam bir uykusuzluk problemi var. Bu nedenle bir çeşit ‘uyku pandemisi’nden söz edenler bile yok değil. Doğal olarak da uyku sorunlarına çözüm aramak 2021’in sağlıkta ana gündem maddelerinden biri olacak. Uyku sorunlarına çözüm üreten takviyeler (mesela melatonin, kediotu, pasiflora özleri), uykuyu destekleyen gıdalar (ayran, yoğurt, muz, kabak çekirdeği, kivi), uykuyu kolaylaştıran yataklar ve tabii ki diğer uyku çözümleri bu yıl daha sık konuşulacak.

VARAN 10
KAYGI PROBLEMİ DAHA DA YAYGINLAŞACAK

2020’de pandeminin ruhlarımızda bıraktığı en ağır iz yoğun bir endişe, ağır bir kaygı ve bu ikilinin getirdiği ruhsal sorunlar oldu. Pandemi keder ve endişesini fazlaca büyütüp depresyona girenlerin sayısında ise ciddi artışlar var. Bu nedenle “Kaygı problemi nasıl yönetilecek?” sorusuna bu yıl daha sık ve çok yanıt arayacağız. Doğal olarak da yine bu yıl ruh sağlığı uzmanları ve psikologlara daha çok iş düşecek.

VARAN 11
AİLE VE DOSTLUK BAĞLARIMIZ SIKILAŞACAK

YALNIZLIK 2020’nin en büyük travması oldu. Sokağa çıkma yasakları, daha da önemlisi yasaklara eklenen virüs kapma korkusu, hepimizi yalnızlığa mahkûm etti. Sadece iş arkadaşlarımızdan değil, ailelerimiz ve dostlarımızdan da uzakta kaldık. Neticede de inanılmaz ölçüde yalnızlaştık. İşte bu nedenle “aile aidiyeti” ve “dostluğun kıymeti” 2021’de daha çok güçlenecek.

VARAN 12
MANEVİ HAYATIMIZ GÜÇLENECEK

ZOR zamanlardan geçiyoruz. 2021’de de zorlanmaya devam edeceğiz. Karşılaşacağımız zorlukları daha kolay ve hasarsız atlatmanın önemli bir yolu “Bu da geçer” diyebilmek olsa da çok daha önemlisi, inanç dünyasının zenginliğine ve maneviyatına sığınmaktır. 2021’de manevi yaşamda daha çok yoğunlaşmaya çalışacağımız kesindir.

VARAN 13
KİLO SORUNU YAYGINLAŞACAK

AMAN dikkat! Pandemi sadece uyku kalitemizi etkilemedi. Pandemi yalnızca ruhlarımıza keder ve endişeyi yüklemedi. Bir yandan duygusal yeme atakları, diğer yandan hareketsizlik meselesi kilo dengemizi de altüst etti. Tıpkı bir uyku pandemisi, bir depresyon pandemisi gibi bir kilo pandemisinden de bahsedilmesinin zamanı çoktan geldi. 2021’de bu nedenle kilo çözümlerini daha sık konuşacak, daha çok tartışacak ve obezite problemine de daha fazla zaman ayıracağız."

Etiketler :