Oğuz Güven'e verilen 3 yıl hapis cezasına Türkiye ve dünyadan tepki yağdı!
Cumhuriyet gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e verilen 3 yıl 1 aylık hapis cezasına dünya basınından ve basın meslek örgütlerinden tepki yağdı: "Kabul edilemez.Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor".
Yabancı ajanslar da haberi verirken Basın özgürlüğü alanında Türkiye'nin 180 ülke arasında 155'inci olduğunu hatırlattı.
Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e 52 saniyede silinen bir twit için verilen 3 yıl 1 aylık hapis cezasına dünya basınından ve basın meslek örgütlerinden tepki yağdı.. Fransa'nın yarı resmi haber ajansı AFP haberi " Cumhuriyet'e baskı sürüyor" başlığıyla dünyaya servis etti. Reuters ise "Türk muhalif gazeteciye 3 sene hapis cezası" başlığını kullandı. Basın Örgütleri ise mahkemenin kararını kabul edilemez buldu: Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor.
Genel Yayın Yönetmenimiz Oğuz Güven'e, 'tweet' davasında 3 yıl 1 ay hapis cezası
AFP: Cumhuriyet'e baskı sürüyor.
Fransa'nın yarı resmi haber ajansı AFP, 1 dakikadan daha az bir süre içinde kaldırılan bir twett yüzünden Cumhuriyet Gazetesi internet bölümü genel yayın yönetmeni Oğuz Güven'in 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. AFP Güven'in "Terörist propagandası yapmak" ve 2 yıldan fazla bir süre önce yine attığı bir twit nedeniyle "PKK'nın yöntemini meşru göstermek ve cesaretlendirmek" gibi suçlamalara maruz kaldığını yazdı.
Cumhuriyet'in bir çok yöneticisi hakkında dava açıldığını ve başta gazete patronu ve genel yayın yönetmeni olmak üzere bazı yonetici ve yazarlarin hapiste olduğunu kaydeden AFP, Güven'e yönelik davanında bu gazeteye yapılan iktidar baskisinin bir gostergesi oldugunu kaydetti. AGP, Cumhuriyet'in bütün suçlamaları "saçma" ve ülkede son kalan bağimsiz medya kurumlarindan birine karşi yapılan "sindirme" operasyonu olarak adlandirdiğini kaydetti. Fransız Haber Ajansı haberinde, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2017 raporuna göre basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye'nin 180 ülke içinde 155'inci olduğunu da belirtti..
Reuters
"Türk muhalif gazeteciye 3 sene hapis cezası verildi.
Türk mahkemesi Türkiye'nin muhalif gazetesinde çalışan Oğuz Güven'e Mayıs ayında
gazetenin resmi hesabından atılan tweet sebebiyle 3 yıl hapis cezası verdi."
ANSA med
"Cumhuriyet gazetesi web sitesi genel yayın Yönetmeni terör propagandasından 3 sene hapis cezası aldı
İstanbuldaki mahkeme Oğuz Güven'in terör propagandası yapmaktan 3 sene 1 ay hapsine karar verdi."
DJT
"Cumhuriyet gazetesi web sitesi Genel yayıj Yönetmeni Oğuz Güven 3 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.
Oğuz Güven, terör örgütü FETÖ propagandası yapmaktan 2 sene hapis cezasına çarptırıldı"
TUTUKLAMA KARARINA BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
Cumhuriyet.com'tr internet sitesi Genel yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e verilen 3 yıl 1 aylık hapis cezasına basın örgütlerinden de tepki yağdı.
TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ
"Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş dava sonrası karara ilişkin açıklama yaptı. Güneş, "Bir başlık nedeniyle arkadaşımız 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye'yi basın özgürlüğü olmayan ülkeler arasında tutmaya devam ediyor. Bundan en çok mutsuz olan biz gazetecileriz. Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor. Tüm tutuklu meslektaşlarımızın özgür bırakılmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
BASIN KONSEYİ
Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada 3 yıllık hapis cezasının 'orantısız' olduğu ifade edilirken, gazetecilerin yargılanmaları, tutuklanmaları Türkiye'ye itibar kazandırmadığı gibi, tersine itibar kaybettirir." ifadesi yer aldı.
Basın Konseyi'nin yaptığı açıklama şöyle:
"Tek kelimeyle kabul edilemez"
"Tek kelimeye 3 yıl hapis, dünyanın hiçbir demokratik ikliminde kabul edilemez. Cumhuriyet gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e sadece 55 saniye yayında kalan bir tweet nedeniyle 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezası verildiğini üzüntüyle öğrendik.Trafik kazasında vefat eden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper olayında 'yazanları da rahatsız ettiği' için sadece 55 saniye içinde yayından kaldırılan bir tweet hatası için verilen 3 yıllık hapis cezasının, 'orantısız' olduğuna inanıyoruz.
Bir yayın yönetmeninin, böyle bir davada bu kadar ağır bir cezaya çarptırılması adalet duygusunu zedeler ve 'intikam alma' görüntüsü yayar. Bu nedenlerle gazetecilerin yargılanmaları, tutuklanmaları Türkiye'ye itibar kazandırmadığı gibi, tersine itibar kaybettirir.Tüm gazeteci yargılamaları, 'medyanın 4. Kuvvet olduğu' dikkate alınarak değerlendirilmeli, gazeteciliğin 'Demokrasinin olmazsa olmazı' olduğu unutulmamalı, tutuksuz yargılama yapılmalıdır.”