Sudan’da Tarım Serüveni Bitti: Altın Serüveni De 'Trajik' Sona Doğru…

Türkiye’nin, Sudan’da 10 yıllık tarım serüveni üretim yapamadan sona erdi. Sudan’da, altın üretimi konusu da trajik bir sona doğru adım adım ilerliyor.

Maden Tetkik ve Arama, kısa adıyla MTA… Türkiye’de, maden ve hammadde kaynaklarını araştırmak ve ekonomiye kazandırmak üzere faaliyet gösteriyor.

MTA, bir süre önce yurt dışında da maden arama ve üretim çalışmaları yapmak amacıyla kolları sıvadı. Bu hedef doğrultusunda kurulan MTA Company Limited, Sudan’la temasa geçti.

MTA Company Limited ile Sudan Cumhuriyeti arasında, 22 Kasım 2018 tarihinde metalik madenlerin (altın) aranması ve işletilmesi için imtiyaz anlaşması imzalandı.

Anlaşma ile Sudan’da, Kızıldeniz Eyaleti'nde RS4-A, RS7 kod adlı 2 ruhsat, MTA Company Limited adına tahsis edildi. RS4-A ruhsatı 302 kilometrekare, RS7 ruhsatı da 1023 kilometrekarelik bir ruhsat alanını kaplıyor.

Aradan 5 yıl geçti. MTA Company Limited, Sudan’da altın arama ve üretimi için hangi çalışmaları yaptı? Ne sonuç alındı?

MTA’nın, resmi internet sitesinde yer verilen bilgiye göre, Sudan’la imzalanan anlaşmanın ardından RS4-A ve RS7 sahalarında maden arama-araştırma süreci başlatıldı.

İlk etapta jeokimya çalışmaları gerçekleştirildi. Sahadan toplanan numunelerin analizi MTA laboratuvarında yapıldı.

Sahalardaki jeokimya süreçlerinin ardından havadan (airborne) manyetik-jeofizik çalışmaları TC-EMI tescilli uçak ile 11-21 Kasım 2019 tarihleri arasında tamamlandı.

Bu tarihi de not edelim. 4 yıl önce havadan manyetik-jeofizik çalışmaları TC-EMI tescilli uçak ile Kasım 2019’da tamamlanıyor.

Sonra… MTA Company Limited, Sudan’da metalik madenlerin arama ve işletilmesi faaliyetlerini yürütmek amacıyla bir de ofis kurdu. Sudanlı yetkililerle görüşmek üzere yöneticiler de atandı.

RUHSATLARIN İADE TARTIŞMASI

Türkiye’nin, Sudan’da altın arama ve işletilmesi serüveninde, yıllar geçmesine karşın istenen sonuç alınamadı. İşler, yerinde saydı. Kalıcı, herhangi bir ilerleme de sağlanamadı.

Gerek iç savaş, gerekse de kabileler arasındaki sorunlar da arama ve üretim süreçlerini olumsuz etkiledi. Türkiye’nin, bu nedenle bazı taahhütlerini de (işletmeye yönelik) yerine getiremediği ifade ediliyor.

Ankara’da kulislerde, son dönemde Sudan’daki ruhsatlar da “iade” bağlamında sıkça konuşulmaya başladı.

Türkiye’nin, Sudan’da altın arama ve üretim hamlesinin, 10 yıllık tarım serüveniyle aynı kaderi paylaşıp paylaşmayacağını kısa süre içinde göreceğiz.

Bu defterin de trajik bir sonla kapanması pek sürpriz olmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi