Sigara Zararlı, Elektronik Sigara Masum Mu?

Elektronik sigara, nikotin, aroma bileşikleri, çözücüler ve diğer kimyasallardan oluşan bir sıvıyı, buhara dönüşene kadar ısıtan ve bu buharın kullanıcı tarafından solunması amacıyla üretilmiş bir cihazdır. Tütün endüstrisi, yakma işleminin zarardan sorumlu olduğu fikrinden hareketle, bu ürünleri yanma içermeyen, yeni, geliştirilmiş, inovatif gibi sıfatlar kullanarak piyasaya sunmakta, her geçen gün daralan sigara pazarını geliştirmeye çalışmaktadır.

Elektronik sigaraların çoğu tütün içermemekle birlikte zehirli kimyasallar ve tatlandırıcılar insan sağlığı için zararlı olabilmektedir. Elektronik sigara sıvılarında ve cihazların ürettiği buharda, normal sigara dumanında bulunan toksinlerin görece daha az olduğu kabul edilse de, akrolein, formaldehit ve asetaldehit gibi kanserojen maddelerin bulunduğu unutulmamalıdır.

2019'un başlarında ABD'de bir grup genç ve yetişkinin ani ve ciddi solunum problemleriyle hastanelere başvurması sonucunda, bu vakaların ortak özelliğinin buharlaştırıcı ürünler veya elektronik sigara kullanımı olduğu fark edilmiştir. Sağlık yetkilileri bu vakaların artması üzerine, rahatsızlığın belirtileriyle hastaların hikayelerini incelemiş, elektronik sigara veya benzeri ürünlerin kullanımının bu akciğer yaralanmaları ile ilişkili olabileceği kanısına varmışlardır. Çalışmalar, vakaların çoğunun elektronik sigaraların içerdiği maddelerle ilişkili olduğunu, özellikle de THC gibi (hint keneviri bitkisinde doğal olarak bulunan analjezik madde) nikotin dışı elektronik sigara kartuşlarının kullanımı olduğunu göstermiştir.

Bu durum, elektronik sigara kullanımıyla ilişkilendirilen EVALI hastalığı (E- sigara ile ilişkili akciğer hasarı) olarak ifade edilmektedir.

Elektronik sigara damarların sertleşmesine, iltihaplanmaya ve işlev bozukluğuna neden olabilmekte, oksijenli kanın kalbe ve vücudun diğer bölgelerine ulaşmasını sınırlayarak, kullanan kişilerde, kullanmayanlara oranla felç, koroner arter hastalığı ile kalp krizi görülme riskini arttırmaktadır.

Elektronik sigara kullanımının akciğer sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olduğu bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir. İçerdiği aroma vericiler, tatlandırıcılar, uçucu içerikler, kanserojen maddeler ve ağır metallerin akciğerlerde ciddi ve kalıcı hasara neden olma ihtimalini önemli ölçüde yükseltmektedir. Ayrıca elektronik sigaralar, normal sigaralar gibi nikotin içerebildiğinden, bağımlılık yapma etkisi de oldukça fazladır. Bu bağlamda sigarayı bıraktırmadığı gibi, tam aksine bağımlılık geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. İçerdikleri nikotin sebebiyle kalp hızını artırmakta, damarları daraltmakta ve kan basıncını yükseltmektedir. Nefes darlığı gibi ciddi solunum sorunları, ağız ve boğaz tahrişi, öksürük, baş ağrısı, mide bulantısı, kadınlarda erken menopoz, erkeklerde sperm sayısı düşüklüğü, çeşitli doğurganlık sorunları, gebelikte düşük ve diğer komplikasyonlar, DNA hasarı, beyin gelişiminde yavaşlama, elektronik sigaranın muhtemel zararları arasında gösterilmektedir.

Sigaranın her nefesi veya elektronik sigaranın her pufu sağlığa vurulan bir darbedir. Normal sigara içmeyip, elektronik sigarayı, tıpkı üretici firmaların inandırmaya çalıştığı gibi daha masum olduğunu düşünerek içmek çok büyük bir yanılgı olacaktır.

Lütfen yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın ve sigara ile, ona benzetilmeye çalışılan her türlü üründen uzak durun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bengi Başer Arşivi