Stent

Stent takılması, kalbe oksijen açısından zengin kan sağlayan, kalbin sağ karıncığından akciğerlere, sol karıncığından da vücudun diğer bölümlerine kan taşıyan atardamarlardaki daralmaları açmak için uygulanan ve cerrahi olmayan minimal düzeyde girişimsel (invazif) bir uygulamadır.

Atardamarların içerisinde plak olarak adlandırılan yağlı bir madde oluştuğunda kan akışı azalmakta ve kalp krizlerine yol açabilmektedir. Stentler, daralmış atardamarları açık tutmak ve kalp krizi riskini ortadan kaldırmak için takılmaktadır. Hedef ise, açılan damarın en uzun süre açık kalmasını sağlamaktır.

Yapılan işlem, kasık ya da kol damarlarından girmek suretiyle kan akışının engellendiği, yani darlaşma bulunan damara ulaşmak, burada bir balon şişirerek stenti damara uygun çapta genişletmek ve daha sonra şişirilmiş bu balonu indirerek geri çıkarmaktır. Başka bir deyişle balon, stenti yerleştirmeden önce damardaki daralmış bölgeyi stentin geçebileceği kadar genişletebilmek ve damarın açılabilme kapasitesini anlamak için yapılır. Ayrıca, stent takıldıktan sonra stentin damar duvarına iyice oturması ve düzgünce açılması için de son aşamada stent içinde balon şişirilir.

Stentler, ilaçlı veya ilaçsız olarak ikiye ayrılır. İlaçlı stentler, temas ettiği damar duvarında bulunan damar hücrelerinin çoğalmasını kontrol ederek doku büyümesini yavaşlatırlar. İlaçsız stentlerde her 100 kişiden 85’inde, ilaçlı stentlerde ise 95’inde sorun gelişmez. Günümüzde, ilaçsız stentler artık neredeyse hiç tercih edilmemekte olup, gelişen stent teknolojisi sayesinde yeniden tıkanma oranı %5’lere kadar gerilemiştir.

Stentler, aort genişlemesi sonucu yırtılma risklerinde, solunum yollarının açık tutulmasında, kalp, bacak, böbrek, safra kanalı ve boyun damarlarında oluşan daralma veya tıkanıklık nedeniyle kan akışının engellendiği veya kısıtlandığı durumlarda, kan akışının hızla yeniden sağlayabilmek için uygulanır.

Stent işleminde en sık görülen komplikasyon, damar giriş yerinde oluşabilecek kanamalardır. Bu durum, el bileği giriş yerinde, kasığa göre hem daha az görülmekte, hem de kanama oluşması halinde kolayca kontrol altına alınabilmektedir.

Birden fazla damarda veya aynı damarın farklı bölgelerinde daralmalar söz konusuysa, birden fazla stent de takılabilir. Ancak girişim uzun sürmüşse, kullanılan renkli sıvının böbreklere zarar vermemesi ve radyasyona daha fazla maruz kalınmaması adına işlem o noktada sonlandırılabilmekte ve başka bir seansa bırakılabilmektedir.

Takılacak stentin sayısında bir sınırlama yoktur. Ancak çok sayıda stent takmak, her bir stentin çıkarabileceği risklerin artması anlamına gelmektedir. Bu bakımdan amaç, en az sayıda stentle sorunun çözüme kavuşturulmasıdır.

Sağlıkla kalın !..



Önceki ve Sonraki Yazılar
Bengi Başer Arşivi

Kırık kalp sendromu

04 Mayıs 2025 Pazar 05:00

Obezite

05 Nisan 2025 Cumartesi 05:00

Diş sıkma (gıcırdatma)

22 Mart 2025 Cumartesi 04:57

Kolon (bağırsak) kanseri

08 Mart 2025 Cumartesi 05:00

Kulak çınlaması

21 Şubat 2025 Cuma 07:18

Görme bozuklukları

08 Şubat 2025 Cumartesi 00:56

Metil alkol (metanol) zehirlenmesi

25 Ocak 2025 Cumartesi 07:28

D vitamini

10 Ocak 2025 Cuma 09:12

Osteoporoz (Kemik Erimesi)

28 Aralık 2024 Cumartesi 05:00

B12 vitamini

14 Aralık 2024 Cumartesi 05:00