O 3 Şirketin Devlete Taktığı Borç Dudak Uçuklattı!

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK), Eylül ayının sonunda aldığı bir kararla Yalova ve Tekirdağ'ın Çorlu ile Bursa'nın İnegöl ilçelerinde toplam 425 bin aboneye, 1 milyon 250 bin kişiye doğal gaz dağıtım hizmeti sunan üç şirkete kayyum atadı. Karara gerekçe olarak da tüketici hizmetlerindeki aksaklıklar ve söz konusu şirketlerin BOTAŞ’a olan doğal gaz borçlarını ödememesi gösterildi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kararla ilgili olarak, bu şirketlerin hizmet kalitesi ve arz güvenliğinde "sınıfta kaldığını" belirterek, “Doğal gaz ağımız genişlerken dağıtım şirketlerine düşen sadece yatırım yapmak değildir. Vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunmak ve BOTAŞ'a yönelik mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmek bu şirketlerin en temel sorumluluğudur" açıklamasında bulunmuştu.

Yılmaz, kayyum atanan doğal gaz dağıtım bölgesinde abone sayısının az ya da çok olmasının önem taşımadığını belirterek, "Tek bir vatandaşın bile eksiksiz hizmet alması gerekiyor. Bu kararın ilk ve son olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

1 MİLYAR 250 MİLYON TL BORÇ TAKMIŞ

ARMAGAZ, ÇORDAŞ ve İNGAZ… Birkaç aydır kayyum yönetiminde bulunuyor. Kayyum döneminde bu şirketlerin finansman hareketleri de incelendi. Söz konusu şirketlerin, BOTAŞ’a 1 milyar 250 milyon TL’yi aşkın borcu olduğu saptandı. Şirketler, BOTAŞ’tan aldıkları doğal gazı, abonelerine sattı.

Abonelerden, doğal gaz paraları tahsil edildi. Ancak gaz dağıtım şirketleri, BOTAŞ’a borcunu ödemedi. Borcun, belli bir noktaya ulaşması ve “sürdürülebilir” olmaktan çıkması da kayyum sürecini tetikledi.

YENİ İHALE İÇİN GERİ SAYIM

EPDK, 4 ay içinde bu bölgeler için yeniden doğal gaz dağıtım ihalesine çıkma kararı uyarınca önemli bir adım attı. Kurum, İhale Komisyonu’nu oluşturdu.

Bu kapsamda söz konusu şirketlerin, varlıklarının ve şehiriçi gaz dağıtım ağının satışa sunulması ve ihale edilmesi bekleniyor. Alıcı şirketler, bu varlıkları devralacak. Lisansta öngörülen sürede de söz konusu bölgelerde gaz dağıtım hizmeti sunacaklar.

Kaynaklar, yetiştirilebilmesi durumunda ihalenin, bu ay da yapılabileceğini belirterek, “Gerekli hazırlıklar hızla yapılıyor. Tarih konusunda şu aşamada net bir şey söylemek mümkün değil. Bu süreci en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Peki, doğal gaz dağıtım sektöründe finansal yönden sorunlu ve arz güvenliğini tehlikeye atacak başka şirket ya da şirketler var mı?

Kaynaklar; ARMAGAZ, ÇORDAŞ ve İNGAZ’la ilgili alınan kararın sektöre de önemli bir mesaj olduğunu vurgulayarak, “Bugün itibarıyla söz konusu 3 şirkete kayyum atanmasına neden olan koşulları taşıyan doğal gaz dağıtım şirketi bulunmuyor” dedi.

Dikkatimizi, kayyum şirketlere ve kısa süre içinde yapılması beklenen ihalelere yoğunlaştırmayı sürdüreceğiz. Ve tabii, 1 milyar 250 milyon TL’lik borçla ilgili adımları da yakından takip edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi