Milyonların Gözü Torba Yasada! Ses Getirecek Düzenlemeler Yolda: Yeni 'Vergi' Sürprizi

Hükümet, yeni bir torba yasa çalışması yapıyor. Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere pek çok bakanlığın faaliyet alanına giren konularda ses getirecek bazı düzenlemeler torba yasada yer alacak. Konut kredilerinde “vergi” yükünü artıracak düzenleme çok konuşulacak.

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF)… İki önemli finansal işlem vergisi… BSMV, başta banka ve sigorta olmak üzere tüm finansal işlemleri vergilendirmeyi amaçlıyor.

BSMV hükümleri, Gider Vergileri Yasası’nda düzenleniyor. Yasada, BSMV’nin konusuna giren işlemler ve vergiyi doğuran olaylar ile istisna edilecek işlemler tek tek sıralanıyor.

Yasaya göre, konut kredileri BSMV’den istisna tutuluyor. Konut dışında kalan banka kredilerine yönelik bir istisna hükmü bulunmuyor.

Resmi Gazete’de, 7 Temmuz’da yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile tüketici kredilerinde BSMV oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi. Karar, 7 Temmuz 2023’ten itibaren kullandırılacak tüketici kredilerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

BSMV VE TEK KONUT İSTİSNASI

Torba yasa teklifiyle ilgili çalışmalarda, BSMV istisnasının “sınırlandırılması” üzerinde duruluyor. Buna göre konut kredilerinde BSMV istisnası, tek konutla sınırlandırılacak. İkinci ve sonraki evler için BSMV istisnası söz konusu olmayacak.

Vatandaş, torba yasanın son halinde bu düzenlemenin yer alması ve yasalaşması durumunda ikinci ve sonraki evi satın almak için konut kredisi kullanırsa BSMV ödeyecek. Vatandaşın, vergi yükü artacak. Devlet, daha çok vergi tahsil edecek.

Kaynaklar, halktv.com.tr'ye yaptıkları açıklamada, konu üzerinde çalışmanın devam ettiğini belirterek, “Birinci evde teşvikler ve istisnalar devam edecek. Ancak, sonraki evler için BSMV istisnasının uygulanmaması yönünde bazı hazırlıklar var” dedi.

Peki, BSMV nasıl hesaplanıyor?

Ziraat Bankası ve Halkbank’ın uzun yıllar üst yönetiminde bulunan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, BSMV’nin vatandaşın çektiği kredinin faizi üzerinden hesaplandığını söyledi.

Babuşcu, “Vatandaşın, 1 milyon TL kredi çektiğini düşünelim. 100 bin TL’lik faiz söz konusu olsun. BSMV oranı, Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 15’e yükseltildi. Bu vatandaştan, 15 bin TL’lik bir BSMV tahsil edilecek. Bu tutar, daha sonra devlete aktarılacak” dedi.

KREDİ TALEBİNİ ETKİLEYECEK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini geçen hafta açıkladı. Konut satışları, Ekim'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 gerileyerek, 93 bin 761'e indi. Ocak-Ekim döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 azaldı, 993 bin 835’e geriledi.

Kredili satışlarda da belirgin bir düşüş yaşandı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, Ekim'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58 azalarak 5 bin 577 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 5,9 olarak kayıtlara geçti.

Ocak-ekim dönemindeki ipotekli konut satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 azalışla 166 bin 461’e düştü.

BSMV’ye ilişkin olası düzenlemenin, konutta hızla gerileyen kredi talebini daha da azaltacağı düşünülüyor.

KDV İADESİ VE YENİ DÜZENLEME

Torba yasada, KDV ile ilgili de bazı hükümlerin yer alması bekleniyor. Buna göre KDV iadeleriyle ilgili yeni bazı adımlar atılacak. Cumhurbaşkanı’na, iadeye konu tutarların gider gösterilebilmesi için yetki verilecek.

Onlarca maddeyi içeren torba yasa teklifinin, son hali verildikten sonra yeni yıla doğru Meclis’ten geçmesi hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi