İndirim Günleri Geride Kaldı Zamlar Kapıyı Çaldı! Benzine Zam Geldi, Sırada Motorin Var!

Yemen’deki Husiler, Hamas’a destek için bir süredir İsrail kargolarını taşıdıkları varsayımıyla Kızıldeniz’deki “inleme-hüzün kapısı” olarak da anılan Babu’l Mendeb Boğazı’ndaki gemileri hedef alıyor.

Arap Yarımadası ile Afrika kıtası arasında yer alan Babu'l Mendeb Boğazı, Kızıldeniz'i Aden Körfezi ve Hint Okyanusu'na bağlıyor.

Kızıldeniz'in girişinde yer alan 32 kilometre uzunluğundaki boğazın batı kanalının genişliği 26, doğu kanalının genişliği 3 kilometre.

Bab’ul Mendeb’in, Arapça’daki anlamı “inleme-hüzün kapısı”… Adını, güçlü akıntıları nedeniyle denizcilere yaşattığı zorluklardan aldığı ifade ediliyor.

Bab’ul Mendeb Boğazı'nın, küresel ölçekte başta petrol olmak üzere deniz taşımacılığında stratejik bir önemi bulunuyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) verilerine göre Babu'l Mendeb Boğazı, alternatif güzergâhlarla karşılaştırıldığında deniz seferlerini ortalama 14 gün kısaltıyor.

Önde gelen denizyolu taşımacılığı şirketleri, son günlerde art arda gemilerinin Kızıldeniz'de Husilerin saldırılarına hedef olabileceği kaygısıyla seferlerini askıya aldı.

Dünya petrol ve doğal gaz devi BP de Bab’ul Mendeb Boğazı’nı kullanmayacağını duyurdu.

PETROL FİYATLARINI VURDU

Kızıldeniz’de gündeme gelen riskler, bir anda ham petrolü vurdu. Brent petrol fiyatları, hızla yükselmeye başladı.

Brent petrol fiyatı, bu yıl zirveyi 24 Eylül’de gördü, 95 dolara kadar çıktı. Ardından gevşeme dönemine girdi. Aşama aşama geriledi ve 1 Ekim’de 84 dolara indi.

Ekim ayında yukarı yönlü bir seyir izledi. Brent petrol, 15 Ekim’de 92 doları gördü. İzleyen günlerde yeniden düşüşe geçti. Aralık ayının başında 75 dolara kadar geriledi. Bu dönemde gerek benzine gerekse de motorine peş peşe indirim yapıldı.

BP’nin, Babu’l Mendeb Boğazı’nı kullanmayacağını duyurmasının da etkisiyle Brent petrol fiyatları 79 dolara kadar yükseldi. 80 dolara doğru gidiyor.

DEPOLAR İNLİYOR

Brent petrol fiyatlarındaki artış araç depolarına yansıdı. Benzin ve motorinde indirim günleri geride kaldı. Zamlar kapıyı çaldı.

İlk zam benzine yapıldı. Benzinin litre fiyatı, bugün 1 TL 49 kuruş arttı. Sırada, motorin var. Cuma günü de motorine, 1 TL 50 kuruş düzeyinde zam bekleniyor.

Akaryakıt zamları, Aralık ayı ve doğal olarak yıl sonu enflasyonunu da belli ölçüde artıracak.

Sektör kaynakları, petrol sektörünün gözünün Babu’l Mendeb Boğazı’nda olduğunu belirterek, “Brent petrol fiyatları, söz konusu bölgede yaşanan risklerden doğrudan etkileniyor. Risk devam ettikçe fiyatlarda yukarı yönlü baskı da sürecektir. Bu da kaçınılmaz olarak akaryakıtta yeni zamları gündeme getirecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Yaşananları, ABD’li matematikçi ve meteorolog Edward Norton Lorenz'in teorisi üzerinden ifade etmek gerekirse, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın öbür ucunda fırtınaya yol açabiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi