Hükümetin Araç Sahiplerinden Topladığı Ek MTV Parası Ortaya Çıktı

Hükümet, Kahramanmaraş merkezli depremde oluşan finansman gereksinimini gerekçe göstererek, milyonlarca otomobil ile otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtları, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına aldı. Araç sahiplerinden, 2023’te bir kereliğe mahsus olmak üzere bu yıl iki katı MTV tahsil edilmesi yasal düzenleme ile hükme bağlandı. Ek MTV'den 2 taksitte toplam 30 milyar lira gelir hedeflendi.

Gelir hedefinin tutturulması için araç sahiplerini vergiyi ödemeye “zorlayıcı” yaptırımlar da unutulmadı.

Buna göre ek MTV’yi ödemeyenler araçlarını satamayacak, muayenesini yaptıramayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak.

Düzenleme, aylarca tartışmalara neden oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), ek vergiye ilişkin yasanın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, iptali istemini oy birliğiyle reddetti. Kararın gerekçesinde, depremlerin ekonomik kayıplarının büyüklüğünün dikkate alındığı, bu nedenle ek MTV alınmasının Anayasa'ya uygun olduğu sonucuna varıldığı belirtildi.

TOPLAM TAHSİLAT 27 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Ek MTV’de birinci taksit ödeme süresi, 6 Eylül’de doldu. Bu dönemde 9 milyon 919 bin 966 taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ek MTV ödendiği açıklandı. Beklenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşti.

Ek MTV’de ikinci taksit için tanınan süre de geçen hafta, 30 Kasım’da doldu.

Halktv.com.tr’nin güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre ek MTV’den toplam tahsilat, 27.1 milyar TL’ye ulaştı. Öngörülen tutarın yüzde 90’ının üzerine çıkıldı.

Kaynaklar, ek MTV'nin zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin aylık yüzde 3,5 gecikme faizi ödeyeceğini anımsatarak, tahsilat tutarının yıl sonuna kadar 28-29 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi.

2023 yılına vergiler, dur durak bilmeyen zamlar damga vurdu. Bu ağır ve yıkıcı sürecin sonuna gelmedik. Bu dalga, 2024 yılında da özellikle yerel seçim sonrasında devam edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi