Hakkari'ye Kötü Haber: Kanadalılar Yatırımı Askıya Aldı

Kanadalı First Quantum Minerals... Çayeli Bakır İşletmeleri’nin sahibi… Kanadalı şirket, Rize’de uzun süredir bakır ve çinko konsantreleri üretiyor ve bu ürünleri uluslararası pazarlara satıyor.

Kanadalı First Quantum Minerals, Türkiye’nin yanı sıra aralarında Panama’nın da bulunduğu dünyanın değişik ülkelerinde başta bakır olmak üzere maden arama ve üretim faaliyeti yürütüyor.

Kanadalı First Quantum Minerals’ın, bir süredir başı Panama ile dertte… Panama, Kanadalı First Quantum Minerals’ın alt şirketi Minera Panama’nın, ülkede maden (bakır) arama faaliyetlerine yönelik kamuoyunda oluşan yoğun tepkiler ve protestolar üzerine ses getirecek kritik bir adım attı.

Panama’da, uygulamaya konulan bir yasa ile “ulusal topraklarda metalik madenlerin aranması çıkarılması faaliyetleri” süresiz olarak yasaklandı. Kanadalı First Quantum Minerals’ın alt şirketi Minera Panama’nın, ülkede maden arama ruhsatı da iptal edildi.

PANAMA’NIN FATURASI PERSONELE VE HAKKÂRİ’YE KESİLDİ

Kanadalı First Quantum Minerals, Panama’nın ruhsatı iptal etmesinin ardından tartışmalı karar aldı.

Kanadalı First Quantum Minerals, sahibi olduğu Çayeli Bakır İşletmeleri’nin ardından Türkiye’de yeni bir yatırıma hazırlanıyordu. Kanadalılar, Hakkâri’de çinko-kurşun üretimi yapan bölgenin önemli bir şirketini satın almayı planlıyordu.

Görüşmeler yapıldı, önemli mesafede de alındı. Taraflar, konuyu Ankara'ya taşıdı. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) yetkilileriyle iki şirket arasında yapılacak iş birliğine ilişkin bir “tanışma” toplantısı da gerçekleştirildi.

Kanadalı First Quantum Minerals, satın alma işleminin tamamlanmasının ardından Hakkâri’de çinko-kurşun üretimi için 500 milyon dolar yatırım yapmayı ve bin kişiyi de istihdam etmeyi hedefliyordu. Bu proje için yavaş yavaş personel de alınmaya başlandı.

Ancak, Panama’nın Kanadalı First Quantum Minerals’ın alt şirketi Minera Panama’nın maden ruhsatını iptal etmesiyle her şey ters yüz oldu. Kanadalılar, Hakkâri yatırımını askıya aldı, bu proje için istihdam edilen aralarında mühendislerin de bulunduğu çok sayıda personelin de işine son verdiler.

Türkiye’den binlerce kilometre uzakta alınan bir kararla onlarca kişi kendini bir anda kışın ortasında ve kriz ortamında kapının önünde buldu.

Madencilerin, son zamanda sıkça yineledikleri bir söz var: “Önce insan, sonra çevre, sonra maden…”

Söz iddia, yapıp ettikleriniz kanıttır. İnsan, her şeyin ölçüsüdür...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi