Emekliye Zamda Düğüm Bugün Çözülüyor! En Düşük Emekli Aylığıyla İlgili Son Kulisler

Türkiye, asgari ücret görüşmelerinde olduğu gibi son dakikaya bırakılan emekliye ek zamda nefeslerini tuttu. Milyonlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk kabine toplantısının ardından yapacağı açıklamaya kilitlendi.

Günler geçtikçe heyecan da gerilim de artıyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklisi milyonlar, yüksek enflasyon ortamında aylıklarına yapılacak iyileştirmenin bir an önce netleştirilmesini bekliyor.

Kabine, geçen hafta pazartesi günü toplanacaktı. İptal edildi. Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları, emekli aylıklarında yapılacak iyileştirme için bir yasa çalışması yaptı.

Hemen anımsatalım. Bu yılın ilk yarısı için memur maaşlarına ve memur emekli aylıklarına, toplu sözleşmeden gelen yüzde 15’lik payla birlikte yüzde 49,25 oranında zam yapıldı.

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılan zam, yüzde 37,57'de kaldı. İşçi ve esnaf emeklisi, aradaki yaklaşık 12 puanlık farkın kapatılmasını istiyor.

BEŞTEPE’DE SALI RANDEVUSU

Kabinenin, Bugün saat 15.00’te toplanması bekleniyor. Kabinede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının, emekli aylıklarında yapılacak iyileştirmeye ilişkin hazırladıkları çalışma değerlendirilecek.

Peki, emekli aylıklarında yapılacak iyileştirme konusunda Ankara’da neler konuşuluyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynakları, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına, yüzde 37.57 olan mevcut zamma, 4-5 puanlık ek zam yapılmasının gündemde olduğuna dikkat çekiyor.

En düşük emekli aylığı da 7 bin 500 liradan 10 bin-10 bin 500 liraya yükselecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ek zam konusunda çok farklı bir pozisyonda duruyor. Bakanlık, bütçe olanaklarına işaret ederek, 4-5 puan da olsa bütçe üzerinde oluşturacağı yükü öne sürerek, ek zamma mesafeli duruyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, en düşük emekli aylığının ise 7 bin 500 liradan 10 bin 500 lira düzeyine çıkarılabileceğini belirtiyor.

İki farklı bakış… İki farklı değerlendirme… Bu nedenle emekliye ek zamda her türlü sürprize açık olmak gerekiyor.

KABİNEDE SON ŞEKLİ VERİLECEK

Kabinede, emekliye ek zam konusu, 2024 yılı ekonomik koşulları da dikkate alınarak konuşulacak ve düzenlemeye son şekli verilecek. Düzenleme, ardından Meclis'e sunulacak.

Aylıklarını, SSK emeklileri her ayın 17'si ile 26’sı,

BAĞ-KUR emeklileri de 25'i ile 28’i arasında alıyor.

İyileştirmeye ilişkin kanun teklifinin Meclis’teki yasalaşma süreci nedeniyle emeklilerin büyük bölümü ocak aylıklarını almış olacak. İşçi ve esnaf emeklisine, bu durumda ocak ayında yüzde 37.57 oranında zamlı aylık ödenecek.

Ek zamma ilişkin farklar, daha sonra hesaplara yatırılacak.

Emekli aylıklarında ek zam düğümünün bu hafta çözülmesi dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi