Emekli Zammında “Şimşek” Etkisi!

İktidar, emekli aylıklarına yapılacak iyileştirmede, haftalardır beklenen adımı sonunda attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından milyonlarca emekliye “müjde”yi verdi.

Erdoğan, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 5 ilave artış yaparak, zam oranını yüzde 37,57’den yüzde 42,6’ya, en düşük emekli aylığını da 7 bin 500 TL’den 10 bin TL'ye yükselteceklerini açıkladı.

Erdoğan’ın, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde verdiği “müjde” milyonlarca emeklide, büyük ve derin bir düş kırıklığı yarattı.

Küçük bir dokunuşa dönüşen ek zam, yüksek enflasyon ortamında alım gücü düşen, yaşamda kalmak için temel gıda maddelerine erişimde her geçen gün daha da zorlanan emeklilerin beklentisinin çok çok gerisinde kaldı.

EKONOMİ YÖNETİMİ AĞIRLIĞINI KOYDU

Aslında, perşembenin gelişi çarşambadan belliydi… 3 Ocak’ta, 2023 yılı enflasyonu ve memur ve emekli aylıklarına yapılacak zam belli oldu. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları (yüzde 37,57) ile memur emekli aylıkları (yüzde 49,25) arasında, 12 puanlık zam farkı oluştu. İşçi ve esnaf emeklileri, farkın kapatılması için sesini yükseltti, “hakkaniyet” talebinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “bütçe olanakları” ve enflasyonla mücadeleyi öngören “ekonomik programın başarısı” bağlamında ve bu gerekçelerle söz konusu farkın kapatılmasına karşı durdu. Ekonomi yönetimi, ek zam konusundaki bakışını zaman zaman değişik yollardan kamuoyunun gündemine taşıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekliler arasındaki 12 puanlık farkın belli ölçüde de olsa kapatılmasını gündeme getirdi.

ORTA YOL

İki bakanlık, görüşmelerin ardından “orta yol”da buluştu. Bu yılın ikinci yarısında SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, memur emeklilerinden görece daha yüksek zam alacak.

Temmuz zammı da göz önüne alındı. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına, yılın ilk yarısı için 5 puan ek zam yapılması kararlaştırıldı. Zam oranı, yüzde 37,57’den yüzde 42,6’ya yükseltildi.

Ekonomi yönetimi, en düşük emekli aylığında da ağırlığını hissettirdi. Geçen yıl mart ayından bu yana zam almayan milyonlarca emeklinin aylığı, 7 bin 500 TL’den 10 bin TL'ye yükseltildi. Artış, yüzde 33’te kaldı…

Görünen o ki Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetimi, 2024 yılında bu tür kritik kararlarda (maaş ve aylıklara yapılacak zam, vergi artışları) tayin edici olarak daha çok öne çıkacak.

YARIN MECLİS’E GÖNDERİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynakları, emekliye ek zam düzenlemesinin, Perşembe günü çalışma yaşamına ilişkin teklife bir önergeyle dahil edileceğini söyledi. Teklif, Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda hızla görüşülecek.

Teklifin, haftaya yasalaşması bekleniyor.

Kaynaklar, “Gerekli adımlar gecikmeksizin atılacak. Teklif yasalaştıktan sonra da farklar geriye yönelik olarak emeklilerin hesaplarına aktarılacak” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi