Çalışan Emekliye 100. Yıl İkramiyesi 101. Yıla Mı Kaldı?

İktidar, emekliye 5 bin TL’lik ikramiyede başta çiftçiler olmak üzere geniş bir kesimde büyük düş kırıklığı yarattı. Öfke ve tepki dalga dalga büyüdü.

İktidar, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde oy kaybına da yol açması olası kararını, koşulların da dayatmasıyla gözden geçirmek zorunda kaldı. Çalışan emeklileri dışlayan, bu nedenle toplumda “eşitlik” ve “adalet” duygularını sarsan düzenlemenin, ikinci bir hamle ile genişletilmesi benimsendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışan emeklileri dışarıda tutan düzenlemenin bir gönül kırıklığına neden olduğunu belirterek, "İlk düzenlemeden yararlanamayan, çiftçi ve BAĞ-KUR’lu esnaf emeklimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimiz de 5 bin TL ödeme imkânından faydalanacak" açıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı torba yasa teklifine, bir madde eklendi. Düzenlemeye göre çalışan emeklilere de 5 bin TL ikramiye verilecek.

86 maddeden oluşan torba yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. 3 bölüm halinde görüşülen düzenlemenin 43 maddesi kabul edildi.

ikramiye5.jpg

BÜTÇE ARASI…

Çalışan milyonlarca emekli, düzenlemenin yasalaşmasını ve hesaplarına bir an önce 5 bin TL’nin yatırılmasını beklerken, Meclis Genel Kurulu’nda 11 Aralık’tan itibaren bütçe mesaisi başladı. 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri, 24 Aralık'a dek sürecek.

Meclis Genel Kurulu, Aralık ayının son haftasında torba yasa teklifinin kalan maddelerini görüşmeyi sürdürecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi kaynakları, torba yasa teklifiyle ilgili görüşmelerin hızla tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek, “Yasa, Resmi Gazete’de yayımlanacak ve uygulamaya girecek. Yıl tamamlanmadan bu adımların atılması planlanıyor” dedi.

ikramiye.jpg

YENİ YILDAN ÖNCE YATAR MI?

Kaynaklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 5 bin TL ikramiye ödenecek emeklilerle ilgili çalışmasını yaptığını belirterek, “Bu durumda yeni yıla kalmadan da hak sahibi emeklilere 5 bin TL ikramiyeleri ödenebilir. Bunun için hazırlık yapıldı” dedi.

Peki, bu plan tutmazsa ne olacak? Meclis'in, son derece sıkışık çalışma takvimi nedeniyle emekliye ikramiye, yeni yıla, ocak ayına kalacak.

Çalışan, çiftçi ve BAĞ-KUR’lu toplam 4 milyon 689 bin emekli, Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla verilen tek seferlik 5 bin TL’lik ikramiyeyi, 2023’te değil 2024 yılında alabilecek. 101’inci yılda… Ne hazin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi