Birinci rüşvet dosyası NATO Zirvesi’nde İkincisi BM Genel Kurulu’nda açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu nedeniyle bulunduğu New York sokaklarında, kamyonlara giydirilen dijital Türkiye reklamı gezdirildiği gününü sabahında olacaklardan kimlerin haberi vardı?

27 Eylül günü New York Post gazetesi, “Büyük Oto Hırsızlığı” dijital oyunundan esinlenerek Türkçesi “Büyük Osmanlı Hırsızlığı” olan “Grand Theft Ottoman” manşetiyle çıktığında, Erdoğan New York’taki programını yarıda kesip Ankara’ya varmıştı.

ABD Devlet Başkanı Biden yönetimi giderayak; “yolsuzluk” ve “rüşvet” soruşturmalarına ağırlık verdi.

Rastlantıya bakın ki; Türkiye Amerika kıtasında yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında başrolde…

New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın “rüşvet çarkı” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu ve kızının da kurucuları arasında olduğu vakıflarla, Türk bürokrat ve iş insanlarıyla ilişkilendiriliyor.

Jeopolitik önemi yadsınamayan Türkiye’nin “oluşturulan yolsuzluk/rüşvet dosyaları” ile güçsüzleştirme stratejisini nasıl aşacağı önemli bir sorun.

10 yıllık görev süresi sona eren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yerine atanan önceki Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 1 Ekim 2024 günü göreve başlayacak.

Ankara Rutte’nin adaylığına onay verirken, "terörle mücadele", ittifak içi silah satışında kısıtlamaların önlenmesi ve NATO-Avrupa Birliği (AB) sürecinde Türkiye gibi AB üyesi olmayan müttefiklerin çıkarlarının korunması konusunda beklentileri var.

ADAMS “TÜRKİYE SEVDALISI” ÇIKTI

Amerikan Federal Savcılarının hazırladığı iddianame; 22 yıllık polis ve New York Belediye Başkanı Eric Adams’ı 5 ana eksende suçluyor. 40 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Adams hakkında suçlamalarda Brooklyn Bölge Başkanlığı döneminde (2013-2017) Temmuz ve Ağustos 2017’deki İstanbul ve Kenya’nın da arasında olduğu seyahatlerinde ucuz THY biletlerini kabul etmek, 2021 ABD yerel seçim kampanyasında yabancılardan bağış kabul etmek, para transferi sahteciliği, sahte belge üretmek, kamusal görevi yerine getirirken nüfuz kullanmak gibi eylemler yer alıyor.

Amerikan Federal Savcılarının Adams’ın Katar, İsrail, Çin ile ilişkilerini de incelediği ifade edilse de, 25 Eylül’de basına yansıyan iddianamede Türkiye dışında örneklenen başka ülke yok!

Adams’a aldığı THY biletleri ve otel-ağırlama-gezi-yemek bedelleri dikkate alınarak 123 bin dolarlık bir rüşvet faturası çıkartılmış. Manhattan’da inşa edilen Türkevi binasına iskan çıkartmada Adams’ın üstlendiği “kolaylaştırıcılık” rüşvet ilişkisine bağlanmış.

Halktv Dış Haberler Müdürü Işın Eliçin iddianamede, rüşvet faturasının bununla kalmadığını, alınan her bir seçim bağışı karşısında yapılan devlet yardımından yola çıkarak devletin 10 milyon dolar zarara uğratıldığı iddiasına yer verildiğini hatırlatıyor.

Amerikan yargısı 2022 yılından beri Adams’ın peşinde. THY eski New York büro çalışanı Cenk Öcal’ın ve Adams’ın ilişki kurduğu Türk iş insanları ile muhatap olan Azerbaycan kökenli çalışanı Rana Abbasova’nın evleri aranmıştı. Abbasova’nın soruşturma kapsamında federaller ile işbirliği yaparak itirafçı olduğu belirtiliyor.

Türkiye’yi “takdir” etmekte cömert davranan Başkan Adams, Brooklyn İlçe Başkanı olduğu dönemde; Ensar Vakfı ve Türgev ortaklığında 2014 yılında kurulan ve ABD’nin farklı şehirlerinde yurt hizmeti veren Turken Vakfı’na kültürler arası ilişkilere katkılarından dolayı takdir belgesi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak, oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde oldukları vakıfların yolu; ABD’de New York Manhattan’da yeni yurt binası inşa eden Turken Vakfı’nda kesişiyor.

TÜRKİYE KARŞITI SENATÖRE DE RÜŞVET DAVASI

ABD’de federal savcılar, Demokrat Senatör ve Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert (Bob) Menendez ve eşinin New Jersey'li üç işadamıyla olan ilişkileri nedeniyle rüşvet almakla suçlandıklarını açıkladı. Karar duruşması 29 Ekim’de…

Menendez, rüşvetten ve casusluktan yargılanmaya başladığı 2023 yılı itibariyle Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı’ndan istifa etti.

Menendez, senatör olarak sahip olduğu güç ve nüfuzu kullanarak işadamlarını korumak, zenginleştirmek ve Mısır hükümetine fayda sağlamak karşılığında binlerce dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

Menendez ve eşinin evinde yapılan aramada 100 bin dolarlık külçe altın ve 480 bin dolar nakit para bulunduğu açıklandı.

Mısırlı iş insanı helal gıda sertifika almasını destekleyen Menendez’in eşinin bu şirketten maaş aldığı belgesi de iddianameye giriyor.

New Yorklu savcı Damian Williams’ın, Menendez’e yönelik rüşvet hükmü hakkında “Bu olağan siyaset değildi, kâr amacıyla yapılan siyasetti” sözü, senatörün bu dosyadan yırtmasının kolay olmayacağının işareti kabul edilebilir.

Menendez göreve geldiği 2006 yılından bu yana ikinci kez rüşvet suçlaması ile hakim karşısına çıktı.

ABD'de Rum ve Ermeni lobisine yakınlığıyla da bilinen Menendez, Türkiye karşıtı açıklamaları ve yasa tasarılarıyla sık sık gündeme gelmişti.

*Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı süresince ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satmasına karşı çıktı.

*2019’daki S-400 krizi sırasında da ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’nın (CAATSA) Türkiye’ye uygulanmasındaki kilit isimlerden biriydi.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ ÖNCESİNDE GELDİ

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yorumu ile İngiltere haber ajansı Reuters’in yorumu ilginç biçimde “Bilal Erdoğan” bağlantılı bir başka rüşvet iddiasında çakışıyor!

Altun ve Bilal Erdoğan tarafından “tamamen asılsız” olarak değerlendirilen Reuters haberine yer veren Türkiye’deki 93 haber sitesi X adresine erişim engeli geldi.

Tarih 27 Haziran 2023.

İngiltere’nin önde gelen haber ajansı Reuters, “Özel Dosya” başlığı ile servis ettiği haberde, ABD ve İsveç'teki yolsuzlukla mücadele yetkililerin "Amerikan şirketinin Smart Smart ortağı İsveçli Dignita Systems firmasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan üzerinden Türkiye pazarında yer edinmeye çalıştığı" iddialarını incelediği belirtildi.

Dilekçede firmanın ürünlerinin satışı için alacağı münhasırlık anlaşması karşılığında, Bilal Erdoğan'ın yönetim kurulu üyesi olduğu İbn Haldun Üniversitesi ile Tügva Vakfı'na bağlı kurulan paravan bir şirket aracılığıyla "on milyonlarca dolar lobi ücreti ödeyeceğini taahhüt ettiği" ileri sürüldü.

Reuters, pazarlama planına dair belgelerini inceleyerek hazırladığı haberinde, Dignita'nın projeyi geçen yıl aniden bitirdiğini ve sonuç olarak "herhangi bir rüşvetin ödenmediğini" aktardı.

Reuters haberinin arkasında durdu: “Thomson Reuters Corp. güven ilkeleri ve küresel kamu yararına, adil ve doğru habercilik yönündeki bağlılığımıza uygun olarak hazırlanmıştır. Haberimizin arkasındayız.

Reuters, iddiaların Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyelik yolunu açacağı kritik bir döneme denk geldiğine işaret etti.

Aynı saptama Altun tarafından da yapılıyor: "Tamamen hayal mahsulü senaryolarla dolu olan, gazeteciliğin en temel etik ilkelerini hiçe sayan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ailesini hedef aldığı apaçık ortada olan bu algı operasyonunun, tam da önümüzdeki günlerde gerçekleşecek NATO liderler zirvesi öncesinde yayımlanması da akla ciddi soru işaretleri getirmektedir."

NATO Liderler Zirvesi -2023”, 11-12 Temmuz tarihleri arasında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenmişti.

26 Haziran 2023’de Reuters haberi servis ediyor. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği üzerindeki vetosunu kaldırdığı Zirve sonrası haber çöp oluyor! Hiçbir yerde kaydına rastlanmıyor.

Amerika’nda biriken Türkiye dosyaları eğer BM ya da NATO toplantıları gibi ülkelerin bilek güreşine tutuştuğu ortamlarda masaya sürülecekse; “Şimdi ne istiyorlar?” diye sormamız yerinde olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serpil Yılmaz Arşivi