Asgari Ücret Zammında Ankara'nın İnce Hesabı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarını 4 Aralık Pazartesi günü saat 10.00’da açıklayacak. TÜFE, Ekim ayında yüzde 3,43, yıllık bazda da yüzde 61,36 artış göstermişti.

Milyonlarca emeklinin maaşlarına ve asgari ücrete yapılacak zam için Kasım ve Aralık enflasyon verileri bekleniyor. Bu yılın ikinci yarısında gerçekleşecek birikimli enflasyon, maaş ve ücretlere zam olarak yansıyacak.

asgari.jpg

DÖRT AYLIK ENFLASYON

Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında enflasyon yüzde 29,41 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası, enflasyon tahmini bu yıl sonu için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için de yüzde 14 olarak güncelledi.

Enflasyonun, Merkez Bankası’nın tahminine yakın bir düzeyde gerçekleştiğini düşünelim. Bu yılın ikinci yarısı için birikimli enflasyon, yüzde 37-38 aralığında oluşacak.

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına, yeni yılda bu oranda zam yapılacak. Bu oran, memur ve memur emeklilerinin aylıklarına da doğrudan yansıyacak. Memur ve emeklilerinin maaşları, yılın ilk yarısı için toplu sözleşmeden gelen yüzde 15’le birlikte yaklaşık yüzde 50 zamlanacak.

paraa.jpg

ENERJİ ZAMLARINA FREN

Elektrik ve doğal gaz zamları, enflasyonu doğrudan artırıyor. İktidar, bir yandan yıl sonu enflasyonunu öngörülen düzeyde tutmak diğer yandan da 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde vatandaşın tepkisini çekmemek için elektrik ve doğal gazda “sonuç odaklı” bir politika izliyor.

Gerekli de olsa zamlar yapılmıyor, seçim sonrasına erteleniyor. Bu çerçevede enerjide, birikmiş zamların abonelere yansıtılacağı, “maliyet bazlı fiyatlandırma”ya geçiş hazırlıkları sürüyor.

asgari-ucret.jpg

EPDK TOPLANACAK

Ankara, 1 Aralık’tan geçerli olacak yeni doğal gaz ve elektrik tarifelerini açıklamaya hazırlanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 30 Kasım Perşembe haftalık olağan toplantısını yapacak. Kurul’un, yeni elektrik tarifesini de karara bağlaması bekleniyor.

Sektör yetkilileri; gerek sanayi ve ticarethane gerekse de konutta elektriğe zam beklemediklerini söyledi. Sektör, 2024 yılının ilk çeyreğinde de olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa elektrik tarifelerinin değişmeyeceğini düşünüyor.

BOTAŞ’IN ZOR KARARI

BOTAŞ da doğal gaz tarifeleri üzerinde çalışıyor. Sektöre göre, doğal gaz piyasasında maliyetler arttı. Ağırlıklı ortalama satış fiyatları, maliyetin altında kaldı.

Sektör, “Buna rağmen konutlara, bu kış zam yapılmaz. Sübvansiyon devam eder. BOTAŞ’ın, 1 Aralık’ta sanayi ve elektrik üreten santrallara sattığı doğal gaza zam yapması da düşük olasılık. Olası bir zam, enflasyona neden olacaktır. Bu da yıl sonu tahminlerinin bozulmasına yol açacaktır” diye konuştu.

Ankara’da, seçim öncesi ince hesaplar tam gaz devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi