Aile ve Gençlik İçin Milyarlık Dev Fon… Yılda Kaç Milyar Lira Birikecek? İşte Yanıtı

Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasa uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip Aile ve Gençlik Fonu kurulacak.
Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Sanayi ve Teknoloji bakan yardımcısı olmak üzere beş kişiden oluşacak. Kurul kararları oy çokluğu ile alınacak.

Aile ve Gençlik Fonu, yönetim kurulu tarafından yönetilecek. Yönetim kurulu, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak. Aile ve Gençlik Fonu'nun sekretarya hizmetlerini, Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütecek.

GELİR PETROL, GAZ VE MADENDEN

Fonun kaynakları şöyle:

-Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'sinden,

-Kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlardan,

-Geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan,

-Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacak.
Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar indirmeye veya bu oranı iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Petrol, doğal gaz ve maden gelirleriyle kurulan ‘Aile ve Gençlik Fonu’ ile gençlerimizin yuva kurmasını kolaylaştıracağız. Ayrıca fon aracılığıyla gençlerin girişimlerine, gelişimlerine ve sosyal risklerden korunması projelerine de destek olacağız” dedi.

NE KADAR PARA BİRİKECEK?

Fon, esas itibarıyla petrol, doğal gaz ve maden gelirleriyle kurulacak. Halktv.com.tr, söz konusu fonda birikecek yıllık tutarı hesapladı.

Türkiye’de günlük 80 bin varil düzeyinde hidrokarbon (petrol ve doğal gaz) üretiliyor. Bunun, 8’de 1’i devlet hissesi olarak alınıyor. Diğer bir deyişle günlük 10 bin varil. Brent petrol, 80 dolar. Günlük 800 bin dolar. 800 bin doların yüzde 20’si, 160 bin dolar fona aktarılacak. Bugünkü kurla yıllık yaklaşık 1.7 milyar TL…

Maden hakkı kapsamında tahsil edilen toplam tutar, geçen yıl 6.3 milyar TL oldu. 1 Ocak-15 Kasım 2023 arasında tahsil edilen tutar, 7 milyar 575 milyon dolar düzeyine çıktı. Yılın 8 milyar TL ile kapatılması bekleniyor. Buradan da 1.6 milyar TL’lik bir gelir söz konusu olacak.

Fonda, bugünkü değerlerle yıllık 3.3 milyar TL’lik kaynak birikecek.

FAİZSİZ 150 BİN TL KREDİ

Fondan yararlanma koşulları da şöyle:

  • Fondan, yeni evlenen gençlere 150 bin TL faizsiz kredi verilecek.
  • Kredi, ilk 2 yıl ödemesiz, 4 yılda geri ödeme koşuluyla verilecek.
  • Uygulama, deprem bölgesindeki 4 pilot ilde Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'da başlayacak. Krediden yararlanacakların bölgede yaşamaları gerekiyor..
  • Başvurular, yasa yürürlüğe girdikten sonra dijital ortamda alınacak.
  • Yaş koşulu aranmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi