Seks mi şiddet mi: Büyük büyük büyükanneniz Neandartel olabilir

Seks mi şiddet mi: Büyük büyük büyükanneniz Neandartel olabilir
Yeni bir araştırma, Homo sapiens ile çiftleşmenin Neandertallerin soyunun tükenmesinde kilit rol oynadığını ortaya koydu.

Homo sapiens türü yaklaşık 300 bin yıl önce evrimleşmeye başladı ve sonunda evrimsel savaşı kazanarak yaklaşık 40 bin yıl önce Dünya'da hüküm süren tek Homo türü oldu. İnsan yaşamının ilk zamanlarında, Homo neanderthalensis ya da daha yaygın olarak Neandertaller olarak adlandırılan başka bir tür, Homo sapiens ile birlikte var oldu. 2010 yılında, bir Neandertal genomunun çığır açan analizi, iki türün başarılı bir şekilde çiftleşebildiğini ortaya koydu. Bir zamanlar Neandertallerin ölümüne savaş ve şiddetin neden olduğu düşünülüyordu. Ancak "Palaeo Anthropology" dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, Homo sapiens'in Neandertallerin yok oluşundan farklı bir şekilde sorumlu olabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Neandertallerin ve günümüz insanlarının genomlarını karşılaştırdı ve iki tür arasındaki üremenin Neandertallerin nihai yok oluşuna yol açmış olabileceğini keşfetti. Araştırmacılar, bir Neandertal ile beş modern insanın genomlarına daha yakından baktıklarında, Asyalılar ve Avrupalıların DNA'larının yaklaşık yüzde bir ila dördünü Neandertallerle paylaştığını, Afrikalıların ise hiç paylaşmadığını keşfetti. Bu durum, modern insanların Afrika kıtasını terk ettikten sonra, ancak yaklaşık 250 bin yıl önce doğuya, Asya'ya, ve kuzeye, Avrupa'ya, yayılmadan önce Neandertallerle çiftleştiğini gösteriyor.

Neandertallarde, Homo Sapiens genomu yok

Bununla birlikte, 40 bin ila 60 bin yıl öncesine tarihlenen geç Neandertal genomlarında Homo sapiens genetiğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Sadece 32 Neandertal genomu incelendiği için bu durumun düşük örneklemeden kaynaklandığı düşünülebilir.

Öte yandan yaşayan insanlarda Neandertallere ait mitokondriyal DNA'nın (anneden çocuğa geçen) bulunmaması, sadece erkek Neandertallerle dişi Homo sapienslerin başarılı bir şekilde çiftleşebildiğinin kanıtı da olabilir. Araştırmacıların teorisi doğruysa, daha az Neandertal birbiriyle çiftleşiyor ve türler arası çiftleşmeyi tercih ediyordu. Bu da halihazırda var olan küçük ve dağınık Neandertal aile gruplarının nüfusunu azaltarak sonunda onları yok olmaya doğru itmiş olabilir.

Londra Doğa Tarihi Müzesi'nde İnsan Evrimi Araştırma Lideri ve çalışmanın yazarı Chris Stringer yaptığı açıklamada, "Görünürdeki tek yönlü gen akışının basitçe gerçekleşmemesinden mi, üremenin gerçekleşmesine rağmen başarısız olmasından mı yoksa elimizdeki Neandertal genomlarının temsil edici olmamasından mı kaynaklandığını bilmiyoruz. Daha fazla Neandertal genomunu inceledikçe, Homo sapiens'ten herhangi bir nükleer DNA'nın Neandertallere geçip geçmediğini görebilecek ve bu fikrin doğru olup olmadığını ortaya koyabileceğiz" dedi.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi