Antik göl kenarında en eski yemek pişirme kanıtı bulundu

Antik göl kenarında en eski yemek pişirme kanıtı bulundu
Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bilim insanları İsrail'deki bir arkeolojik alanda, bilinen en eski yemek pişirme kanıtını buldu.

Çiğ yemekten pişmiş yemeğe geçiş, insan evriminde dramatik bir dönüm noktası oldu ve bu keşif, tarih öncesi insanların en az 780 bin yıl önce yemek pişirmek için kasıtlı olarak ateş yakabildiklerini ortaya koydu.

Tel Aviv Üniversitesi Steinhardt Doğa Tarihi Müzesi'nde araştırmacı olan Dr. Irit Zohar, antik Hula gölünün kenarında yer alan Gesher Benot Ya'aqov bölgesinde ortaya çıkarılan balık dişleri üzerinde yapılan detaylı çalışmanın, ilk atalarımızdan bazılarının, büyük olasılıkla Homo erectus'un, balık pişirebildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Aynı zamanda Oranim Akademik Koleji'ndeki Beit Margolin Biyolojik Koleksiyonları'nın küratörü olan Zohar'a göre, göl kenarında yaşayanlar büyük bir tatlı su türüyle besleniyordu.

Zohar, bölgede insan kalıntılarına rastlanmadığını, ancak taş aletlerin Afrika'daki Homo erectus bölgelerinde bulunanlarla eşleştiğini söyledi. Zohar, gölün sığ olduğunu ve soyu tükenmiş Luciobarbus longicep gibi 2 metreye kadar büyüyebilen büyük balıkları elle yakalamanın kolay olabileceğini söyledi.

İnsanlık tarihinde yeni bir dönemi teşkil ediyor

Çalışmada yer almayan arkeolojik jeokimyacı Dr. Bethan Linscott, "Bu inanılmaz derecede önemli bir keşif" dedi. Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Linscott, "(Erken Taş Devri'nde) ateşin kontrollü kullanımına dair kanıtlar... en iyi ihtimalle geçicidir ve bu nedenle, burada açıklanan antropojenik (insan faaliyeti nedeniyle) birikmiş ve pişirilmiş balık kalıntılarının kanıtı şüphesiz araştırma topluluğu üzerinde geniş bir etkiye sahip olacaktır" dedi.

Pişmiş yemek yemeye geçiş, insanların taze, çiğ yiyecekleri aramak ve sindirmek gibi yoğun işlere daha az enerji harcaması ve yeni sosyal ve davranışsal sistemler geliştirmek için daha fazla zaman kazanması anlamına geliyordu.

Pişmemiş et bakteri riski taşır

Linscott, "Diyetin türümüzün evrimi üzerinde büyük bir etkisi olmuştur. Özellikle et tüketiminin erken Homo atalarımızın göreceli beyin büyüklüğündeki artışa katkıda bulunduğu öne sürülmüştür. Ancak patojenik bakteriler, pişmemiş et tüketimini riskli bir iş haline getirmektedir" açıklamasında bulundu.

Sözlerine devam eden araştırmacı, "Yalnızca yemeği pişirmek bakterileri öldürür ve etin enerji değerini artırır, böylece erken homininler için yeni, güvenilir bir besin kaynağı yaratır. Bunun ne zaman gerçekleştiğini anlamak, hominin atalarımızın neden bu şekilde evrimleştiğini açıklamaya yardımcı olabileceği için büyük ilgi uyandıran bir konudur" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi

Etiketler :