Şenyaşar ailesinin yargı kıskacındaki adalet nöbeti: 346 günde 20 ayrı suçlama

Şenyaşar ailesinin yargı kıskacındaki adalet nöbeti: 346 günde 20 ayrı suçlama
Eşi ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar (66) ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, 346 gündür adalet talebiyle nöbette. Aileye nöbetten dolayı 20 ayrı suçlama yönetildi. Adalet nöbetine devam ettikleri için ailenin yargı kıskacında tutulduğunu söyleyen avukatları, “Fiil ve faillerin çok olduğu böyle bir soruşturmada bir arpa boy daha almadık. Hiçbir fail yakalanmış değil" dedi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de seçim döneminde AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar (65) ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, 346 gündür adalet talebiyle nöbet tutuyor.

‘Nöbetin başladığı gün soruşturmalar başladı’

Ailenin avukatlarından Nihat Şahin, Şenyaşar ailesinin yürüttüğü nöbet boyunca 15 soruşturmaya maruz kaldıklarını belirtti. Şahin, ailenin adalet nöbetine başladığı gün soruşturmaların da başladığına dikkat çekti. Soruşturmalarda aileye, ‘Görevi yaptırmamak için direnme’, ‘Devleti alenen aşağılama’, ‘Hakaret’ ile ‘Toplantı ve yürüyüş kanununa muhalefet’ olmak üzere 20 ayrı suçlamada bulunulduğu vurgulayan Şahin, “Suçlamalardan 10 tanesine kavuşturmaya yer olmadığına karar verildi. 4 tanesi davaya dönüştü. 5 tanesi için de soruşturma devam ediyor. Bir dosya kapsamında para cezası verildi” bilgisini verdi. Adalet nöbetine devam ettikleri için ailenin yargı kıskacında tutulduğunu söyleyen Şahin, “Ama bu baskı ailenin adalet arayışını durdurmaya yetmiyor. Emine Şenyaşar her ifade verdiğinde ‘Benden başka kimse kalmadı beni de tutuklayın’ diyor” dedi.

‘Hiçbir fail daha yakalanmadı’

Yine ailenin avukatlarından olan Bülent Duran da adalet nöbetinin asıl talebi olan hastanedeki lince ilişkin 4.5 yıl önce başlatılan soruşturmanın kısıtlı bir şekilde devam ettiğini söylüyor. Bir soruşturmanın bu kadar uzun sürmesinin hiç normal olmadığını kaydeden Duran, “Yüzlerce tanık, fail ve kanıt var. Soruşturma çok da fiil ve faillere yönelik yürütülmüyor. Fiil ve faillerin çok olduğu böyle bir soruşturmada bir arpa boy daha almadık. Emine anne hastanedeki katliam anında oradaydı. Annenin katliama ilişkin 5 yıldır teşhis ettiği ve ‘Bu vurdu, bu şu eylemi gerçekleştirdi’ dediği bir kişi dahi daha yakalanmadı. Yani bilinen hiçbir fail daha yakalanmış değil. Bu kadar uzun süren soruşturmanın hukuken bir izahı yok” ifadelerini kullandı.

‘Sorular delil karartmaya yönelik’

Soruşturmada faillere sorulan soruların delil karartma amaçlı olduğunu vurgulayan Duran, devamında şunları söyledi: “Hastanede katliam gerçekleştirildikten sonra hemen hastane boyandı, deliler karartıldı ve görüntüler araçla bir adrese götürülüyor. Biz en son bu bilgiyi paylaştıktan sonra dört kişi tutuklandı. Herkes tutuklanan bu dört kişinin failler olduğunu düşünüyor ama değil. Adliyede bu kişilere ‘Görüntüleri kim çaldı, haberiniz var mı, gördünüz mü’ gibi sorular soruldu. Bu sorular delil karartmaya yönelikti. Oysa bu faillere ‘Tespit ettik. Şuna silah sıkıyorsunuz, buna sopayla vuruyorsunuz’ denilmeliydi. Bu tutuklamalar ‘Ailenin adalet mücadelesini karşıladık’ kamuoyunu oluşturmak için yapıldı.”

‘Savcılar, valiler değişti ama…’

Ferit Şenyaşar ise adalet nöbetinden vazgeçmeleri için kendilerine yönelik her türlü baskı yapıldığını söyleyerek, “Gözaltına alındık, darp edildik, para cezası aldık ve daha birçok şey yapıldı. Biz de ‘Eğer adalet aramak suç ise bizi de cezaevine attın’ dedik. Savcılar, hâkimler, emniyet müdürleri, valiler değişti ama bizim adalet arayışımız sağlanmadı” ifadelerini kullandı. Adalet sağlanmadıkça da nöbetlerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Şenyaşar, “Önümüz kış. Biz de karda, fırtınada burada durmak istemiyoruz ama yazılı yasalar bile uygulanmıyor. Biz adalet işlesin diyoruz. Bizim özel bir talebimiz yok. Bizi ayakta tutan bu adalet mücadelesidir” dedi.

4 yıldır süren gizlilik kararı

Suruç’ta seçim çalışması sırasında Şenyaşar ailesinin işyerinde başlayan ve hastaneye uzanan saldırı sonucu Hacı Esvet Şenyaşar (66), oğulları Adil (25) ve Celal Şenyaşar (45) ile AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam sekiz kişi yaralandı. Şenyaşarların işyerinde yaşanan saldırıya ilişkin davada, saldırı sırasında ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis, olaydan 15 ay sonra, 50 kişi ile adliyeye gidip teslim olan AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız’a ise ‘haksız tahrik altında suç işlediği’ gerekçesiyle 18 yıl hapis cezası verildi. Fadıl Şenyaşar halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin öldürüldüğü hastanedeki olaylara ilişkin ise 2018'den bu yana soruşturma aşamasındaki dosyada ise gizlilik kararı var.