Şeker krizi tam gaz! Yüzde 48'i ekilmedi
"Şeker pancarı ekim sözleşmeleri 3 Mart’ta sona erdi ve Türk şeker tarafından sözleşme süresi uzatılmadı. Şeker üreticilerinin birçoğunun şeker pancarı üretimini bırakma kararı aldığını görüyoruz" diyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, "Karaman’a bu yıl 580 bin ton pancar kotası verildi. Ancak çiftçi 300 bin ton civarı üretim için sözleşme yaptı. Yani 280 bin ton civarı kotanın mevcut ekiciler tarafından bırakıldığı görülmektedir" dedi.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram
'Üreticilerimizin yüzde 48'i pancar ekimini bıraktı'
Şeker pancarı üretiminde söz sahibi illerden olan Karaman’da çiftçilerin büyük bedeller ödeyerek aldığı kotaları bırakmalarının tarımsal üretimi açısından çok üzücü olduğunu ifade eden Bayram yaşanan durumu şu ifadelerle özetledi:
Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, 2022 yılında Türk Şeker ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen % 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım avans fiyatı 800 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca üreticilerimizin teslim ettiği her ton pancar için 50 TL. yaş pancar posası bedeli ve 25 TL/ton kota tamamlama primi ile birlikte 2022/2023 üretim dönemi şeker pancarı fiyatı 875 TL olarak açıklanmıştır. Yaklaşık yüzde 100 civarında artışa rağmen ilimizde üreticilerimizin yüzde 48 civarında pancar ekimini bıraktığı görülmektedir. Özellikle girdi maliyetlerindeki aşırı artış sonrası üreticilerimizin önümüzdeki sezon için maliyetlerdeki artışlardan pancar ekimine sıcak bakmadıkları görülmektedir.
'Şeker pancarının parası geç ödeniyor'
"Şeker pancarı üretimi meşakkatli bir iş. Tarımda tüm girdilerin fiyatı arttı. Geçen sene bu zamanlarda yaklaşık 3 bin liraya aldığımız gübreyi şimdi 12 bin lira civarında alıyoruz. Mazot deseniz artık hesaplayamaz duruma geldik. Karaman'da tarımda sulama büyük sorun. Birde pancar tüm bitkilerden daha fazla su istiyor. Sulama içinde elektrik lazım elektrikte de fiyatlar iki katına çıktığını" ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram "Biz pancarı tarladan söker sökmez direk fabrikanın önüne boşaltıyoruz ve almamız gereken parayı da yaklaşık 1 yıl sonra alıyoruz. Onu da taksit taksit ödüyorlar. Ama mısırı ve ya başka bir ürünü sattığımız an parası çiftçiye nakit ödeniyor. Pancarda para geç ödendiği için pul oluyor. Bu da çiftçinin şeker pancarı ekmekte tereddüt etmesine neden oluyor" dedi.