Prof. Dr. Celal Şengör: Ben bilim tarihçisiyim, doğrular neyse onu söyledim
Prof. Dr. Celal Şengör, 23 Mayıs 2022 tarihinde Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek isimli programda söylediği sözler nedeniyle ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan hakkında başlatılan soruşturma kapsamında avukatı Celal Ülgen ile birlikte İstanbul Adliyesi'ne gelerek Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nda yazılı ifade verdi.
‘Bilim yargılanmasını orta çağda bırakmıştık, Galileo ile birlikte’
Profesör Şengör, savcının odasına gittiği sırada gazetecilere bir açıklama yapmazken avukatı Celal Ülgen şunları söyledi:
“Burada hakikaten Celal Şengör değil, bilim yargılanıyor. Bilimsel bir gerçeği, bir bilim programında deklare etmiş olmaktan dolayı yargıç karşısına ya da savcı karşısına bir bilim adamının çıkarılması, bilimin yargılanması demektir. Biz, oysaki bilim yargılanmasını orta çağda bırakmıştık, Galileo ile birlikte.”
'Ben bilim tarihçisiyim'
Savcılıkta ifade veren Prof. Dr. Celal Şengör’e yayında söylediği sözler okundu. Şengör ise savunmasında, “Bu ifadeler bana aittir. Ben bilim tarihçisiyim, doğrular neyse onu söyledim. Halkın bir kesiminin inandığı değerlerle ilgili hiçbir şey söylemedim” ifadelerini kullandı.
Altaylı: Gerekirse AİHM'e götürürüz
Celal Şengör’le birlikte adliyeye gelen Fatih Altaylı da RTÜK’ün program nedeniyle televizyon kanalına para cezası kestiğini söyleyerek, gerekirse bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceklerini söyledi.
Ne olmuştu?
Prof. Dr. Celal Şengör 23 Mayıs 2022’de katıldığı bir televizyon programında şu ifadeleri kullanmıştı: “Onların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil. Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o üç tane kutsal kitap denilen aslında… Hayır ama bu önemli Suriye din geleneği Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır. Bizim bugün İbrahimi dinler dediğimiz işte Musevilik, Hristiyanlık, arkasından İslam yani Museviliğe bakıyorsun Musa peygamber diyorlar. O adamı da tarih bilmiyor. Yok öyle bir isim. Musevilerin kitabında bir Mısır’dan çıkış vardır meşhur. Yok öyle bir olay. Yani incelendi, yayınlandı.”
Bu sözleri nedeniyle Şengör hakkında "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlere alenen aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Şengör, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldı.
Prof. Dr. Celal Şengör ve avukatı Celal Ülgen ve Fatih Altalı (Arkada)
Gülşen'i tutuklamaya sevk eden savcı
Ünlü profesörü ifadeye çağıran savcının şarkıcı Gülşen'i “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla tutuklamaya sevk eden savcı Türkşad Kunthan Uçuk olduğu öğrenildi.