Özel hastane yönetmeliği değişti: 'Hekim göçü artacak'

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastanelere ilişkin yeni yönetmeliği 6 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle serbest çalışan hekimlere kısıtlama gelirken, binlerce hekim, hemşire ve sağlık çalışanı işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Öte yandan yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte hekim göçünün hızlanacağı belirtirken, son 10 gündür TTB'den yüzlerce 'iyi hal belgesi' başvurusu yapıldı.

Özel Hastaneler Yönetmeliğindeki değişiklik 6 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, muayenehanesi olan hekimlerle, akademisyenlerin özel hastane ile yapacağı çalışma düzenine kısıtlama getirildi. Özel hastanelerin boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilir denildi.

Bu değişiklikle, muayenehanesi olan doktorların özel hastanelerde ameliyat yapması neredeyse imkansız hale getirilirken, hekimler düzenleme ile birlikte özellikle cerrahi branşlardaki hekimlerin hastanelere, cerrahi tıp merkezlerine hasta yatırarak ameliyat, doğum gibi işlemlerin yapmasını ortadan kaldırdığını söylüyor.

'Kamu yararı yok'

Bu düzenleme ile muayenehanelerin kapanmasına gidileceğini ifade eden hekimler, olumsuz etkileri şöyle sıralıyor:

  • Bu düzenlemelere göre tüm Türkiye’de mevcut yaklaşık 7000 muayenehane hekiminden en fazla 500’ünün özel hastanelerle sözleşme yapabileceği açıktır.
  • Sadece cerrahi branşlardaki meslektaşlarımızın muayenehanelerinin değil ; muayenehane hekimleri sayesinde tam kapasite çalışırken verimlilik ve cirolarında büyük düşüş olabilecek çoğu hastaneler , cerrahi tıp merkezleri, hastane , özel laboratuvar ve görüntüleme merkezinin de kapanmasına yol açacaktır. OHSAD- Özel Hastaneler Derneği de bu nedenle yayınladığı bildiri ile bu düzenlemeye karşı çıkarak düzeltme talebinde bulunmuştur.
  • Kamuda ve özel hastanelerde çalışan hekimlerin, tıp öğrencilerinin ve hatta tıp eğitimini seçecek adayların gelecek ile ilgili beklentilerini ortadan kaldıracak gençlerin tıp mesleğine ilgisini azaltacak , yurtdışına göçü hızlandıracaktır.
  • Kapanacak muayenehaneler, tıp merkezleri ve hastanelerle on binlerce , belki yüzbinlerce hekim , hemşire ve hekim dışı sağlık personeli de işsiz kalacaktır.
  • Sınırlı birkaç SGK anlaşmalı özel hastane zinciri ile kamu özel ortaklığı olarak bilinen ,ortaklarının inşaat sektöründe mevcut firmalar olduğu Şehir hastanelerinin bu işten kazançlı çıkacağı açıktır ancak bu durum kamuya, devlete zarar verecektir.

'Hekim göçü artacaktır'

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Emanetoğlu yapılan değişikliğe ilişkin halktv.com.tr'ye yaptığı değerlendirmesinde, “En fazla 500 hekim özel hastanelerle sözleşme yapabilecek, geriye kalan meslektaşlarımız muayenehanelerini kapatmak zorunda kalacak. Bunların çoğu ne kamuya, ne özel hastaneye dönecektir. Herkes yurt dışından gelen teklifleri değerlendirecektir. Hekim göçü artacaktır" dedi.

TTB'ye yüzlerce 'iyi hal belgesi' başvurusu

Değişikliğin ardından yüzlerce hekimin TTB'den 'iyi hal belgesi' başvurusunda bulunduğunu ve yönetmeliğe ilişkin 130'dan fazla dava açıldığını belirten Emanetoğlu, "Hekimlerin çoğu yurt dışına gidecek. Özellikle daha genç yaşta olanlar daha çok gidecek. Hem insanlar açısında çok zorlayıcı hem de hastane, cerrahi tıp merkezleri, görüntüleme merkezi, laboratuvarlar domino etkisi gibi bir çoğu kapanacak, bir sürü insan işsiz kalacak. Yanlarımızda çalışan hemşire, sağlık personeli işsiz kalma durumuyla karşı karşıya. Bindiğimiz dalı kesiyoruz gibi bir durum var" diye konuştu.