KKM'de son durum: Türkiye'ye dolar getirsinler diye yabancılara yalvarılıyor

KKM'de son durum: Türkiye'ye dolar getirsinler diye yabancılara yalvarılıyor
KKM sisteminde bugün ve dün değişikliklere gidildi. Son düzenlemeler ile Yuvam hesabına artık yabancı uyruklu kişi ve şirketler de dahil olabilecek. Yapılan değişikliğin kur riskini global bazda yayacağı konusunda uyaran ekonomist İris Cibre "Türkiye'ye dolar getirsinler diye yabancılara yalvarılıyor bu durum ülkenin itibarını telafisi olmayacak şekilde zedeler" dedi.

AKP'nin bir gece yarısı çıkardığı tebliğler ile YUVAM hesaplarında artık yabancılar ve yabancı şirketler de hesap açabilecek. YUVAM'da yapılan değişikliği halktv.com.tr'ye değerlendiren ekonomist İris Cibre yapılanın ülkenin itibarını zedelemekten başka bir işe yaramayacağını belirterek durumu "Bir ara hükümet swap yapmak yabancı ülkelere yalvarıyordu. Şimdi o ülkelerin vatandaşlarına Türkiye'ye dolar getirsinler diye yalvarılıyor" diyerek özetledi.

iris.jpg

"Yabancılarla ilgili çok söylenecek bir şey yok bence. Hiç bir yabancı, Türkiye ye gelip daha önce yaşadığı gibi sıkıntı yaşayıp TL'ye dönmeyi ve KKM'ye girmeyi göze almaz, onun yerine yüzde 8.65'le eurobond alır" diyen İris Cibre yapılan bu değişiklik ile ülkenin risk durumunun arttığına ve yaygınlaştığına dikkat çekti. Cibre yaşanacakları şu sözlerle özetledi:

'Kur riski global bazda yayılarak artacak'

Tekrar diyorum yabancılar bu işe rağbet etmez. Fakat bunun yanında kur riskimizi global bazda (sadece tr vatandaşlarıyla değil) yayarak artırmak da hiç doğru olmadı. Katılan meblağ ve sayı arttıkça vatandaşın sırtına binen yük de artabilir anlamı taşıyor. Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile devlet yurt içinde yaşayan 85 milyona ve yurt dışında yaşayan yine sayısı belli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hitap edildi. Bankalarda 1 milyon liranın üzerinde hesabı olan insanların sayısı belli.

'Ortada uçsuz bucaksız bir risk var'

Bugüne kadar aslında iktidar riski belli olanlarda hesaplayabiliyordu. Fakat bu gün yapılan değişiklikle iş yabancılara talep göndermeye geldi. Burada hedefteki insanların sayısı belli değil.

Dolayısı ile uçsuz bucaksız bir riskten bahsediyoruz. Ben buna talep geleceğini beklemiyorum. Allah aşkına yabancıların gözü ile içinde bulunduğumuz duruma bir bakın.

'Dolar gelsin diye yalvarıyoruz'

Adeta dolar gelsin diye yabancı devletlerin vatandaşlarına yalvarıyor vaziyetteyiz. Bir ara hükümet swap yapmak yabancı ülkelere yalvarıyordu. Şimdi o kapı kapandı. Çünkü riskli gördükleri Türkiye ile yabancı devletler swap yapmıyor. Şimdi o ülkelerin vatandaşlarına Türkiye'ye dolar getirsinler diye yalvarılıyor. Koca ülkenin imajı açısından hiç hoş bir durum söz konusu değil. Bu işin hiç bir tarafı elle tutulur değil.

mustafa-sonmez.jpg

Mustafa Sönmez: Nasıl bir cehalet! Nasıl bir ihanet

YUVAM sistemindeki değişiklik konusunda sosyal medya hesabından paylaşım yapan İktisatçı Mustafa Sönmez, "Nasıl bir cehalet! Nasıl bir ihanet! Ağbal’ın %19 faizini çok buldular, şimdi kur korumalı mevduata yıllık %48 dolayında faiz ödeyecekler. Hesap ortada;
ilk 3 ayın kur artışı %13.
Yıllığı yüzde 65 eder.
Çık bankanın %17’sini,
al sana %48 faiz!
Nas var,sana bana ne oluyor!"
ifadelerini kullandı.

senol-babuscu.jpg

Şenol Babuşçu: İnşallah sonraki iktidarlar ders alırlar

Ziraat Bankası Eski Genel Müdürü Şenol Babuşçu ise konu hakkında yaptığı değerlendirmede "KKMH'a benzer bir uygulama olan, 1970'li yıllarda uygulanan ve 1984-89 yılları arasında geri ödenen DÇM'ler için Dönemin Başbakanı Turgut Özal "Kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol bulmuşlar. Bilgisizliğin vesikasıdır bu. İnşallah sonraki iktidarlar ders alırlar" demiş" ifadesini kullandı.