Kız çocukları anlatıyor: Doktor olursam teyzemi kurtarırım
Sultangazi’de ortaokul 3. Sınıfa giden H.K. kendisinin okula gidebildiği için şanlı olduğunu söylüyor. Ancak köylerde okula gidemeyen çok sayıda kız çocuğu olduğunu belirten K., “Ben şanslıyım. Okula gidiyorum, dershaneye gidiyorum. Belki bende köyde yaşasaydım gidemeyecektim. (Köy diye bahsettiği yer memleketi) Bir de köyde en zor işler kız çocuklarına yaptırılıyor. Tütün topluyorlar, beriye (hayvanları bir alana götürerek süt sağma işlemi) gidiyorlar. Erkekler gitmiyor. Onlar top oynarken kızlar çalışıyor. Biraz büyüyünce ise hemen evlendiriyorlar. Onlar için üzülüyorum. Gerçi bazıları ağlayarak da olsa okula gitmeye başladı” diyor. En büyük hayalinin iyi bir meslek sahibi olmak olduğunu aktaran Kiler, “Ne olmak istediğime halen karar veremedin. Önümde bir sınav var. İyi bir lise kazanınca karar vereceğim. İyi bir mesleğim olsun tatillere gidebileyim istiyorum. Bir de her şey çok pahalı. Annem her gün bana 10 TL veriyor. Simit ve ayran ancak alabiliyorum. Asla tost, döner alamıyorum. Bazen 20 verince döner alıyorum. Ama içinde döner yok. Döneri sadece ekmeğe koklatıyorlar. Mesleğim olursa istediğimi yapabilirim ” diye konuşuyor.
Esenyurt’ta ortaokul 2. Sınıfa giden B.S. ise duygularını şu sözlerle anlatıyor:
“Ben tüm çocuklar üzülüyorum. Birçok arkadaşım yazın ya da okul tatilken çalışmak zorunda kalıyor. Tekstilde çalışan, ayakkabı boyacılığı yapan, kuaförde çalışan arkadaşlarım var. Hepsi de çok çalışkan. O kadar yoruluyorlar birde ders çalışıyorlar” diyor. Kız çocuklarının durumuna da değinen Solmaz, “Biz 5 kardeşiz. 4 kız bir erkek. Annem iki çocuğu erkek olsun diye çok çocuk yapmış. Şimdi okutmakta zorlanıyor. Erkek çocuk niye önemli anlamıyorum” diye konuşuyor. Yazları Van’ın Erciş ilçesine gittiklerini aktaran S. “Bir teyzem benden 3 yaş büyük. Onu çok seviyorum. Ancak okumasına izin vermediler. Evin tüm işini yapıyor, bahçedeki sebzeleri o topluyor. Bizimle oyun oynasın istiyorum ama işi var. Bu durum bana biraz ayrımcı geliyor çünkü dayılarım hep kahvede teyzem onlara yemek yapıyor. Doktor olmak istiyorum. O zaman teyzemi kurtarabilirim diye düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor.
BM, Dünya Kız Çocukları Günü’nün bu yılki temasını “Şimdi bizim zamanımız bizim haklarımız bizim geleceğimiz” olarak belirledi.
BM verilerine göre, dünyadaki 15-19 yaş grubundaki dört kız çocuğundan biri okula gitmiyor, çalışmıyor ve herhangi bir eğitim almıyor. Bu oran erkeklerde 10’a bir.
En az gelişmiş ülkelerdeki ilkokullarda kızlar tuvaleti olmaması ve okulların üçte ikisinde elektrik bulunmaması, kız çocuklarının okula gidememesi önündeki iki önemli engeli oluşturuyor.