Eczacılardan ilaç krizi uyarısı: Yüzde 36 zam kamu iskontosu ile katlanacak

Eczacılardan ilaç krizi uyarısı: Yüzde 36 zam kamu iskontosu ile katlanacak
Döviz kurunun hızlı yükselişi ve artan enflasyon nedeniyle ilaç krizi büyüyor. halktv.com.tr'ye konuşan eczacılık meslek örgütleri, ulaşılamayan ilaç sayısı 850’yi çoktan aştı, Şubat ayında yüzde 36 zam bekliyoruz ama asıl sorun ilaç firmaları kamu kurum iskontosunu yapmak istemiyorlar bu da vatandaşa yansıyacak diyerek sektörde yaşanan krizin her geçen gün derinleştiğini belirttiler.

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel "Şubat ayında ilaca %36 zam bekleniyor"derken Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) önceki dönem başkanı Erdoğan Çolak ise eczanelere gelen her 10 reçete'den 8'ini ilaç yokluğu nedeniyle karşılayamadıklarını belirterek krizin boyutunu gözler önüne serdi.

Önümüzdeki ay ilaca yüzde 36 zam bekleniyor

"Ocak ayının 18'inde ilaçların hepsine değil bir kısmına zam geldi ama bizim sorunumuz hala devam ediyor sonuçta. Şu anda muadil ilaçlar da bulunmaz durumda. Bir sürü kalemde benzerleri de yok. Benzeri olmadığı için doktora yönlendirip başka bir çeşit ilaca döndürmek zorunda kalıyoruz. Eğer yok diyorsak gerçekten hiçbirine ulaşılamıyor demektir. Hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle üretimde sıkıntılar oluyor. İlla ilaç hammaddesi diye düşünmeyin bir cam şişenin fiyatının geçen yıla göre iki üç kat arttığını" belirten İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel, "Şubat ayında ilaca %36 zam beklendiğini" açıkladı.

zozan-padel.jpg

'Firmalar kamu kurum iskontosu yapmayı istemiyorlar kutu başına 50 liraya kadar fark çıkacak'

"Yüzde 36'lık zam ile hastanın belinin büküleceğini bir de bu zammın üstüne firmaların kamu kurum iskontosu yapmayı istemedikleri için fiyatların katlanacağı" uyarısı yapan Padel sözlerine şöyle devam etti:

"Bence asıl sorun kamu kurum iskontosu yapılmayan ilaçlarda. Şimdi bir ilacın perakende satış fiyatı var bir de SGK’nın aldığı indirimli satış fiyatı var. Firmalar SGK’ya ekstra bir iskonto yapıyorlardı ve buna kamu kurum iskontosu deniyordu. Şimdi artık firmalar ben bu iskontoyu yapmam diyor. Bu İskonto yapılmayınca örneğin 100 liralık ilacın 80 lirasını kurum karşılarken 20 lirasını vatandaş karşılamak zorunda karşılıyor. Asıl sorun burada bazı ilaçlarda kutu başına 20 lira, 40 lira, 50 lira fiyat farkı çıkabiliyor. Eğer devlet bu iskontoyu yaptırmazsa ya da kendi fiyatını güncellemezse hastaların cebinden çıkacak para daha da artacak. Zaten hasta bir sürü para ödüyor bir de kamu kurum iskontosunu karşılamak durumunda kalacak. Şu an 55 tane kamu kurum iskontosu yapılmayan ilaç var. Ve bu sayı giderek de artacak. SGK bu firmalara iskontoyu yaptırmak zorunda. Şu anda firmalar zarar ettikleri gerekçesiyle bu iskontoyu yapmıyorlar. Olan bu noktada halka oluyor. Bu daha da büyüyecek ve daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Hasta bu defa gerçekten cebinden para vererek ilaç almak durumda kalacak."

erdogan-colak.jpg

'İlaca ulaşılamıyor'

Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) önceki dönem başkanı Erdoğan Çolak, “Önceki yıllarda döviz kurundaki makas az açıldığı için şubat ayında bulunmayan ilaç sayısı 100 bazen de 150 kalem oluyordu. Aralık'ta 650 kalem şu anda da 850 kalemi geçti 900 kaleme yaklaşmış vaziyette” dedi.

Vatandaşın ilaç bulabilmek için eczane eczane gezmek zorunda kaldığına dikkat çeken Çolak, “Zaman zaman isyan ediyorlar. Sonuçta vatandaş hasta. İlaca kolay ulaşmak istiyor. Vatandaş ilaca ulaşamıyorsa halk sağlığı açısından, toplum sağlığı açısından sorun var demektir. Maalesef sorun yokmuş gibi davranıyoruz” dedi.

İlacın fiyatına endeksli politika yürütmenin yanlış olduğunu söyleyen Çolak, “İlaç sıradan bir meta değil. Sağlık alanının önemli lokomotifi. Yaşanan kriz ilaç sektörünü, depoları, meslek örgütlerini içine alan taraflarca çözülebilir. Şu an Türkiye ekonomisi istikrarsız. Yılda bir yapılan euro güncellemesi ile sorunu çözemezsiniz. Kur güncellemesinin 3-4 ay gibi aralıklarla daha sık yapılması bir anda yapılacak olan büyük zamlarında önünü alacağını” ifade etti.

taner-ercanli.jpg

18 ocakta yüzde 30-35 zam gelmişti İkinci zam şubatta gelecek

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, “18 Ocak itibarıyla bazı ilaçlara yüzde 30-35 civarında zam geldi” dedi.

Ercanlı, fiyatı artan ilaçların bazı antibiyotikler, insülin ilaçları ve kan sulandırıcılar olduğu bilgisini verdi. Ercanlı, “Hâlâ bazı ilaçlar bulunamıyor. Firmalar döviz kurunun artmasından dolayı ithalatlarını kısıyor. Çünkü ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan euro/TL kurunun düşük olmasından dolayı Türkiye’de sattıkları fiyat düşük kalıyor. Zam yapılabildiği ölçüde de ilaçların piyasaya verilmesi de mümkün oluyor” dedi.

ilac-001.jpg

İEİS Şubat'ta yüzde 36 zam var

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, Kasım 2021’de yaptığı açıklamada, şubatta güncellenecek ilaç fiyatlarında en az yüzde 35-36 artışa ihtiyaç olduğunu ifade etmişti.