Düşen sinemaya bir tekme de İTO'dan

Düşen sinemaya bir tekme de İTO'dan
Salgın dönemiyle zor günlerden geçen sinema sektöründe küçük üreticiye bir darbe de İTO'dan geldi. Yapımcı ve Yönetmen Serkan Acar, film şirketinin kapanma sebepleri ve İTO'nun açtığı icra davası süreçlerini halktv.comtr'ye anlattı.

2007'de kurulan ''Sonbahar'' ile ''Aşk ve Devrim'' filmlerinin yapımcısı Kuzey Film'in sahibi Serkan Acar, şirketinin 4-5 yıldır faaliyette olmadığını, şirketi kapatmak için işlemleri başlattığında ise İTO'ya (İstanbul Ticaret Odası) borçlu çıktığını söyledi.

'Soygunculuktan başka bir şey değil'

Ödenmeyen borçlar nedeniyle İTO (İstanbul Ticaret Odası) tarafından şirketine icra davası açıldığını söyleyen Acar, ''Kapatmak için gerekli işlemleri yaptık ve bu işlemleri yaparken 2017 ve 2018 yıllarına ait aidat borçları çıktı. Bu aidat borçlarını ödemek için İTO'da gerekli işlemleri yaptık fakat bu aidatları ödemediğimiz için bizi icraya vermişler. İcradan kaynaklı bizden 830 lira avukat parası aldılar. Artı bir de icranın masrafları varmış onları istediler. 816 lira avukatlık ücreti, 75 lira icra masrafı. Toplamda aslında 450 liralık bir aidat borcum var ama benden 1100 lira avukatlık ücreti ve icra masrafı aldılar. Bu çok ayıp bir durum, soygunculuktan başka bir şey değil'' dedi.

'Bilgilendirme yapılmadı'

Bilgilendirme amaçlı telefon ya da mail almadığını vurgulayan Acar, ''Adrese bilgilendirme için bir şey gönderdiler mi bilmiyorum çünkü kullanmadığımız bir adres. Fakat bir telefon ya da mail yoluyla bilgilendirme yapılabilirdi. Bizim haberimiz yoktu. Aidat borcu durumunu şirketi kapatacağımızda İTO'dan öğrendik. Aidat borcu için icralık ediyorsunuz, uyarı gelse bile böyle bir borç için icraya verilir mi, sonuçta bu apartman, doğalgaz aidatı değil. Bu, ticaret odasının aidatı. İTO dediğimiz kurum da arayıp bizi soruyor mu siz ticaret yapabiliyor musunuz, işleriniz nasıl diye'' ifadesini kullandı.

'Para istiyorlar'

Acar şöyle devam etti: ''Hiçbir şeyle ilgilenmeyip iş para almaya gelince para istiyorlar. Herhangi faaliyet belgesi ve herhangi bir ticaret odası işlemi yapacağınız zaman zaten sizin karşınıza bu paralar borç olarak çıkıyor ve siz bu borcu ödemeden hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Böyle bir durum daha önce çıkmadı karşımıza çünkü şirketin 2016'dan beri bir faaliyeti yoktu.''

'Her alanda beşli çeteler oluştu'

Sektörde salgın gölgesinde ekonomik krizin sürdüğünü vurgulayan Acar, tekelleşmenin de bağımsız sinemacıların üretimine darbe vurduğunu belirterek, ''Salgın süreciyle birlikte bizim gibi küçük bağımsız film yapan üreticilerin büyük sıkıntıları var. Artık sektör çok tekelleşti ve büyük işler yapamıyoruz. Ekonomik kriz zaten mevcut. Bağımsız işler yapmaya çalışan kendi yağında kavrulmaya çalışan bizim gibi küçük üreticiler de şirketlerini kapatıyorlar. Kılıçdaroğlu diyor ya beşli çeteler var. Bana göre her alanda beşli çeteler oluştu. Sektör, TV dizileri yapan 3-5 şirketin eline kaldı. Biz de çok ciddi bir sıkıntı içindeydik ve kapattık. Bence buradaki temel mesele herhangi bir ticari kurum için icraya vermeleri ve küçük bir para için bu kadar büyük bir avukatlık almaları tamamen soygun düzeni'' dedi.

Kooperatif kuruldu

Acar, maliyetlerini düşürebilmek için ''Filmkop'' adında bir kooperatif kurduklarını da söyledi. Acar, ''Birlikte üretebilmek bazı maliyetlerimizi düşürebilmek için bir kooperatif kurduk ve cumartesi günü halk evlerinin kuruluş yıldönümünde kooperatifimize bir ödül verildi. Bu kooperatifi, süreci daha rahat bir şekilde birlikte atlatabilmek, filmlerimizin ortak gösterimlerini yapmak için kurduk. Bir çaba içerisindeyiz. Sadece kooperatif ortaklarının değil, sektördeki bağımsız film yapan genç yönetmen yapımcı arkadaşlarımızın da filmlerini izleyiciye sunuyoruz. Kadıköy Sinematek'te her pazar filmlerimizi gösteriyoruz."

Acar, sineması olmayan şehirlerde film gösterimi yapmaya devam edeceklerini de vurguladı.