Baraj kalktı, mertlik bozuldu… Üniversiteye girmek için net çıkarmak gerekmiyor

Baraj kalktı, mertlik bozuldu… Üniversiteye girmek için net çıkarmak gerekmiyor
Üniversiteye yerleştirmede geçen yıl baraj puan uygulamasının kaldırılmasıyla artık hiç net yapmadan dört yıllık üniversiteye girmek mümkün. Vakıf üniversitelerinin kontenjanlarının doldurulması için bu sisteme geçildiğini söyleyen uzmanlara göre, bu uygulamayla fiilen sınavsız üniversite dönemi de başladı…

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu hafta sonu gerçekleşecek. Temel Yeterlilik Testleri (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olarak iki oturumda yapılacak sınavlarda milyonlarca aday ter dökecek. Adayların yüzde 75’ini mezunların, yüzde 25’ini lise son sınıfların oluşturduğu sınavın yerleştirme sistemi ise büyük eleştirilere neden oluyor.

Sebebi ise geçen yıl TYT için 150, AYT için 180 olan baraj puan uygulamasının kaldırılması. Üniversiteye yerleşebilmek için artık öğrencilerin başarı sıralaması ve ortaöğretim puanı öne çıkıyor.

Eksi netle dört yıllık üniversiteye girmek mümkün

Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, geçen yıl Türkiye tarihinde ilk kez toplam nette eksi neti olan bir öğrencinin dört yıllık üniversite kazandığına dikkat çekti. Yani baraj kaldırıldığı için bir öğrenci TYT ve AYT’nin tüm sorularından hiç net çıkarmasa dahi dört yıllık bir üniversiteye girebiliyor.

Sınavda net hesaplaması şöyle; bir öğrenci iki soruya doğru, 16 soruya yanlış cevap vermesi halinde, dört yanlış bir doğruyu götürdüğü için yani dört neti gittiği için, eksi iki net çıkarmış oluyor.

Başarısız öğrenciler yerleşiyor

Soğuk, bu kadar başarısız öğrencilerin üniversiteye yerleştiğini belirterek, “Bu sistemle öğrenciler, eksi net yaparak özellikle Anadolu’da tercih edilmeyen bölümlere yerleşebiliyor” dedi.

Soğuk, barajın kaldırılmasının nedeninin ise şöyle anlattı: “Bir önceki yıl eğitim seviyesi düştüğü için barajı geçen öğrenci sayısı azdı. Bu da vakıf üniversitelerinin kontenjanlarının boş kalmasına neden oldu. Vakıf üniversitelerinin baskı yapması sonucu baraj kaldırıldı. Böylece Türkiye’de fiilen sınavsız üniversite başladı. Ancak elbette öğrencilerin yoğun talep ettiği bölümler, büyükşehirlerdeki üniversiteler için yarış sürüyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi