3 yıldır alamadıkları hakları için direniyorlardı: Kayı İnşaat işçileri kazandı

Hakedişlerini almak için yaklaşık 3 yıldır mücadele eden Kayı İnşaat işçilerin direnişi sonuç verdi. İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) öncülüğünde yürütülen mücadele ile işçiler tüm haklarını aldı.

Üç farklı kıtadaki 30 ülkede faaliyetlerini yürüten Kayı Holding’e bağlı Kayı İnşaat, 2007 yılından 2020 yılına kadar her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giriyordu. Kayı İnşaat, Türkiye'den Cezayir'e götürerek Sahra Çölünde yaptırdığı Bechar ve Ouargla Askeri Hastaneleri, Cite Financiere ile Oran Askeri Konaklama'nın şantiyelerinde çalıştırdığı yaklaşık 500 işçinin hakedişlerini Aralık 2018'den itibaren ödememeye başladı. Bir yıllık maaşlarının ödenmemesi üzerine işçiler, haklarını almak için çeşitli eylemlere başladı. İlk olarak Kasım 2019'da bulundukları şantiyede greve çıkan işçiler, daha sonra İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) öncülüğünde Ankara ve İstanbul'da yağmur çamur demeden birçok eylem yaptı.

Erdoğan, ödül vermişti

İşçilerin Cezayir’de yaptıkları grevlerinin altmışıncı gününde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından, firmanın sahibi Coşkun Yılmaz’a başarılı iş insanı ödülü takdim edilmişti.

Pakistanlı ve Vietnamlı başka

Kayı İnşaat firmasının aynı şantiyelerde mağdur ettiği Pakistanlı 80 ve Vietnamlı 100 işçi için bu ülkelerin hükûmetleri devreye girerek hakları ödenmişti.

Sözler tutulmadı

O dönemde arabuluculuk sözleşmeleri imzalanıp hakedişlerin Şubat 2020'de ödeneceği taahhüt edilse de ödeme yapılmamıştı. İşçiler, birçok kez Kayı Holding’in patronu Coşkun Yılmaz ile görüşse de sonuç alamadı. Kayı İnşaat ise daha sonra, ekonomik krizden dolayı konkordato ilan ettiğini duyurdu. Son olarak Ocak 2021'de Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kayı İnşaat şirketine ait olan Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki hisselerinin satılmasıyla işçilerin haklarının ödeneceğini açıkladı.

Alacaklar ödendi

Konkordato ilen eden firmaya açılan davaya işçiler de müdahil oldu. Sağlık Bakanlığı ile alıcı firma Rönesans Holding arasında Gaziantep Şehir Hastanesi hisselerinin satılmasına ilişkin anlaşma sağlanması üzerine işçilerin yaklaşık 6.5 milyon dolar olan alacağının tümü ödendi.

'Değişmez' denen yasalara karşı

İnşaat-Sen Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu da işçilerin tüm haklarını almasına ilişkin açıklama yaptı. “Birlik olduk, büyük bir mücadele yürüttük. Bu kavganın sonunda tüm işçilere ve dostlarımıza mutlu haberi veriyoruz: İşçiler kazandı, biz kazandık” denilen açıklamada, “Gün gün, adım adım, birlikle, mücadeleyle, akılla, disiplinle, ciddiyetle. Zafer bizim” denildi. Koordinasyon, bankalara ve diğer alacaklılara geri adım attırarak, "öncelik işçilere” diyerek değişmez denen yasalara karşı yürüdüklerini vurguladı.

Kutlama yapılacak

Açıklamada mücadelenin bitmediği belirtilirken bu deneyimin başka işçilerle buluşturulacağı da vurgulandı. Sendika, “Yeni örgütlenmelerin önünü açmak için tüm çabamızla yürümeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı. Koordinasyon, 2 Ekim Pazar günü saat 14.00’te İstanbul Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşecekleri bir etkinlikle işçilerin zaferini kutlayacaklarını duyurdu.

'Alacak-verecek davasından ibaret değil'

"Batık şirketleri, ihaleci müteahhitleri, iflasçı bankaları altettik. Birlik olduk, sendikalı olduk mücadele ettik. Patronların iflas planı bozuldu, Kayı İnşaat işçileri kazandı" denilen açıklamada yaşanılan sürece ilişkin bilgi verildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Mücadelemiz bir alacak-verecek davasından ibaret değil. Krizin yerle bir ettiği şirketler ülkenin gerçeği. Ancak işçi alacaklarının gaspı ülke gerçeği olmayacak. Konkordato ve iflasta işçileri yok sayamayacaksınız. Krizi yaratanlar, işçileri de bu bataklığa çekemeyecek. Bu ülkenin konkordato ve iflas davaları artık değişecek. Bu ülkenin yasaları değişecek. Mücadelemiz bitmedi. Kazandığımız bu kavga, bu deneyim başka işçilerle buluşacak. Yeni örgütlenmelerin önünü açmak için tüm çabamızla yürümeye devam edeceğiz."

Kaynak:halktv.com.tr