Ziraat Bankası yönetim kurulu üyelerinin aylık net maaşı ortaya çıktı

Ziraat Bankası yönetim kurulu üyelerinin aylık net maaşı ortaya çıktı
Bir medya kuruluşuna verdiği 750 milyon dolar kredi ile yeniden gündeme gelen Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyelerinin aylık net maaşının 25 bin 785 lira olduğu öğrenildi.

Ziraat Bankası Anonim Şirketi’nin 26 Mart 2021 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurulu’nda alınan karara göre kamu görevlisi olmayan yönetim kurulu üyelerinin maaşı aylık net 25 bin 785 bin lira, kamu görevlisi olanların maaşı 14 bin 360 lira olarak belirlendi. Denetim kurulu üyelerinin maaşının da net 11 bin 620 lira olması kararlaştırıldı.

Ziraat Bankası yönetiminde, halen kamu görevlisi olmayan 4 AKP’li isim de bulunuyor. Bu isimlerden ilki,  eski Bakan Faruk Çelik. Çelik bakanlığın ardından 27 Mayıs 2019 tarihinde Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyesi oldu.

Bir diğer isim AKP’li eski Belediye Başkanı Fazlı Kılıç. Kağıthane Belediye Başkanlığı’nın ardından Kılıç, son toplantıda yönetim kurulu üyeliğine alındı. AKP’li eski vekil ve eski sendikacı Mahmut Kaçar ile eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da 25 bin 785 lira aylık maaş alacak isimlerden

ANKA'dan Tamer Arda Erşin'in haberine göre, Ziraat Bankası yönetiminin maaşları Sayıştay raporlarında da ele alınmıştı. Sayıştay 2019 yılı denetim raporunda, “2019 yılı yönetim ve denetim kurulu üyeleri için toplam 2 milyon 346 bin 600 lira gider yapılması gerekmektedir. Ancak banka mizanında yer alan ‘Yönetim Kurulu Aylık ve Ücretleri’ hesabının yıl sonu tutarı 5 milyon 451 bin 396 lira olarak gerçekleşmiştir” denilmişti.

'En düşüğü değiliz belki ama ortalamanın altındayız'

Eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise rapordaki tespit karşısında “Yönetim kurulu maaşı net 19 bin 750 liradır. 4 de ikramiye alırız. Sektöre baktığımız zaman en düşüğü değiliz belki ama ortalamanın altındayız” açıklamasını yapmıştı.

Ziraat, Demirören Holding kredisi ile gündemde

Ziraat Bankası’ndan kredi çeken çiftçiler mallarına gelen hacizler nedeniyle mağduriyet yaşarken; Demirören Holding’in, Doğan Grubu’nun medya organlarını satın almak için çektiği kredi bir kez daha gündeme geldi. Organize suç örgütü yöneticiliğinden hakkında yakalama kararı çıkarılan Sedat Peker; Ziraat’ın, Demirören’e 750 milyon dolar kredi verdiğini ve Demirören’in bunu halen ödemediğini iddia etmişti.