Yollanan ürünlerde üzüm başı çekti. Mısır, İran ve Katar sıraya girdi
Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden 2024 yılında 69 farklı ülkeye ihracat yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam 10 bin TIR çıkış yaptı. Alaşehir'den geçen yıl 140 kalemde toplam 187 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapıldı. Bu ihracatta 105 bin ton ile yaş üzüm başı çekti. Onu 27 bin ton kiraz, 10 bin ton nar, 5 bin ton nektarin, 2 bin 500 ton incir ve 2 bin ton kayısı olmak üzere 140 değişik kalemde 187 bin ton Bu ihracatlardan yaklaşık 400 milyon dolar gelir elde edildi.
Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Alaşehir'den yapılan üzüm ihracatının büyük bir kısmının Rusya'ya olduğunu vurgulayıp, "Her yıl ihracat rakamlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Ancak döviz kurunun düşük olması ve rakip ülkelerin maliyet avantajları nedeniyle bu yıl ihracatta bir miktar düşüş yaşandı" diye konuştu.
520 bin tonla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı
"SEZONU UZATARAK REKABETİ ARTIRDI"
Yaş sebze ve meyve sektöründe Mısır ve İran gibi ülkelerin önemli rakipler haline geldiğine dikkati çeken Soygür, "Mısır, düşük maliyet avantajı, bağlarda örtülü sistemlere geçiş, soğuk hava depoları ve paketleme tesisleriyle sezonu uzattı. Eskiden biz Mısır'dan sonra pazara girerdik, şimdi onlar sezonu uzatarak rekabeti artırdı. Ayrıca dünya genelinde üzüm üreten ülke sayısı iki kat arttı. Bu da hem pazar daralmasına hem de rekabetin artmasına neden oluyor" dedi.
"REKABETTE ÖNE GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Pazar hakimiyetini sürdürebilmek için kaliteyi artırma çalışmalarına odaklandıklarını ifade eden Soygür, "Üreticilerimizdeki tarımsal ürünlerde yasal olarak bulunmasına izin verilen en yüksek pestisit kalıntı miktarı olan MRL değerleri hakkında bilgi veriyoruz. Daha kaliteli ve dünya standartlarına uygun ürünlerle rekabette öne geçmeyi hedefliyoruz. Çiftçimiz çalışkan ve bilgili; sadece daha dikkatli ve disiplinli olmamız gerekiyor" diye konuştu.