Yok denilen sızıntının görüntüleri Gazeteci Ali Safa Korkut yayınladı! Hükümet Googledan yardım istedi

Türk vatandaşlarının kişisel verilerinin çalındığı iddia edildi. Gazeteci Ali Safa Korkut hem çalınan görüntülerin verilerini hem de hükümetin Google'dan yardım istediği belgeyi paylaştı.

Türkiye'nin gündeminde yine veri sızıntısı var. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun pandemi döneminde verilerin çalındığını itiraf ettiği söylendi. Uraloğlu, açıklamasını reddedip 'Bugünün Türkiyesi'nde böyle bir sızıntı yok sızıntı riski de yok' dedi.

Freewebturkey'den Gazeteci Ali Safa Korkut, 21 milyon çalışanın SGK verilerinin çalındığının görüntülerini paylaştı. Korkut'un paylaştığı görüntülerde verilerin tarihi de 28 Aralık 2023.

ekran-goruntusu-2024-09-12-132146.png

Korkut'un yanı sıra T24'ten Cengiz Anıl Bölükbaş da veri hırsızlığının görüntülerini 6 Mart 2024'te paylaştı. Bölükbaş, illegal ortamlarda kişisel verilerin 150 TL karşılığında satıldığını söyledi.

1709737370135-whats-app-image-2024-03-06-at-17.jpeg
Bölükbaş'ın paylaştığı kişisel verilerin para karşılığı satıldığı sistem

Bölükbaş illegal platformun görüntülerini paylaştı. Sanki bir devlet yetkilisi gibi sisteme giren kişinin adres sorgusu yapabildiği görüldü. Bölükbaş, Mart 2024'te paylaştığı haberde sızdırılan verilerde iki ay önceki adres değişikliğini ve Şubat 2024'te aldığı ilaçların göründüğünü bildirdi.

1709737489463-whats-app-image-2024-03-06-at-17.jpeg
Bölükbaş'ın güncel sağlık verileri de sistemde gözüktüğü haberleştirildi

Korkut da paylaştığı çalınan SGK verilerinin bir Google Drive'da (Çevirimiçi bulut depolama sistemi) yer aldığını ve hükümetin bu durum için Google'den yardım istediğini yazdı. Dezenformasyon Mücadele Merkezi, “Halihazırda sızdırılmış bir veri olmadığı gibi Google'dan yardım istenmesi de söz konusu değildir” açıklaması yaptı.

ekran-goruntusu-2.png
21 milyon SGK verisinin Google Drive'de olduğu söylendi

Korkut, belgeleriyle açıklıyorum diyerek Google'dan istenilen yardımın görüntülerini paylaştı.

111.jpg
Korkut'un paylaştığı Google'dan yardım isteme belgesi
222.jpg
Korkut'un paylaştığı Google'dan yardım isteme belgesi

Korkut'un paylaştığı ve milyonlarca kişinin SGK verilerinin bulunduğu ifade edilen Google Drive linkleri erişime kapatıldı.

screenshot-2024-09-18-at-11-47-49-108-milyon-kisinin-kisisel-verilerinin-calindigini-yalanlayan-yetkililer-gercegi-soylemiyor-belgeleriyle-acikliyorum.png

BİR GAZETECİ HAPİS YATMIŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun pandemi döneminde veri sızdırıldığını basın mensuplarına ifade ettiği söylendi. Uraloğlu, birçok defa açıklama yapıp 'Bugünün Türkiye'sinde veri sızıntısı yok' açıklaması yaptı.

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, 2022'de üst düzey devlet yetkilileri de dahil olmak üzere kişisel verilerin sızdırıldığını açıklamıştı. Haskoloğlu, bu haberi nedeniyle hapis yatmıştı. Uraloğlu'nun pandemi döneminde veri sızıntısı açıklaması haberlerinin ardından Haskoloğlu, hapis yattığını belirtip duruma isyan etmişti.

Kaynak:Freewebturkey, T24