Yeni Varyant Eris Türkiye'yi Kapatır Mı?
Yeni koronavirüs varyantı Eris'in Türkiye'de de görüldüğü haberleri endişelere neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı.
Dünyada Covid-19'un Eris varyantı vakaları artarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 9 kişide vaka görüldüğünü açıkladı.
Yunan çekişme ve anlaşmazlık tanrıçasının adının verildiği eris varyantı belirtileri arasında boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk ve tat-koku kaybı.
Jackson Laboratuvarı Enstitüsü Baş Araştırmacısı enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'de de görülen yeni varyantla ilgili konuştu.
Eris hakkında tedirgin olunmaması gerektiğini belirten Unutmaz, hasta olanların artacağını ancak virüs nedeniyle kapanma olasılığı olmadığını ifade etti.
'KOVİD ARTIK HAYATIMIZIN PARÇASI'
Prof. Dr. Unutmaz, "Bir aydır Eris hakkında tedirgin olmamanızı söylüyorum, bu yüzden kapanma olasılığı falan yoktur. Eris varyantı tabii ki Türkiye’de de görülecek, şaşılacak durum değil. Hasta olanlar biraz artacak, lakin Kovid artık hayatımızın parçası, grip ve birçok diğer virüsle olduğu gibi" dedi.
BELİRTİLER
Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır.
En yaygın görülen belirtiler şunlar:
- Ateş,
- Öksürük,
- Boğaz ağrısı,
- Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,
- Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,
- Baş ağrısı,
- Yorgunluk,
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı,
- Tat veya koku kaybı,
- İshal veya mide rahatsızlığı.
MASKE TAKMAKTA YARAR VAR
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu:
"Eris varyantı diğer diğer Kovid varyantlarındaki gibi öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi benzer özellikler gösteriyor. İleri düzeyde ise solunum güçlüğü, kas ağrısı, baş ağrısı ve hatta ishale neden olabiliyor. Omigron varyantının alt türü olan Eris'in, üç değişik mutasyon geçirdiği için bulaşıcılığı daha fazla olabilir. Korunmak için Özellikle de kalabalık ve kapalı ortamlarda maske takılmasında fayda var.
El hijyeni yine çok önemli. Elleri sık sık sabunla yıkamalıyız. Eksik aşısı olanlar ise mutlaka aşılarını yaptırmalılar. Bu da çapraz koruma etkisi sağlayabilir. Yaşlılar, bağışıklığı baskılanan kişiler, kronik rahatsızlığı olan kişilerde seyri hızlı ve ağır olabilir. Bu grubun temastan kaçınması ve mutlaka maske takması gerekir. Okullar, iş yerleri, kapalı ortamlarda risk artabilir. "