Yandaşlar savunmada: Meğer o maden tertemizmiş

Yandaşlar savunmada: Meğer o maden tertemizmiş
41 madencinin ihmaller sonucu hayatını kaybettiği faciaya ilişkin 'kader' vurgusu yapan Erdoğan'a yandaş Yeni Şafak'tan destek geldi. Bugün "Bir ayda 2 kez denetlendi" haberinde, ismi belirsiz kaynakların Sayıştay raporunu yok sayan görüşlerine ve maden işletmesine övgülere yer verildi. Haberde, madenin eylül ve ekim ayındaki denetleme raporlarında 'olumsuzluk' olmadığı vurgusu öne çıkarıldı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağının eksi 300 kotunda grizu patlaması meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti. Maden faciası sonrası Amasra'ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, burada yine 'kader' vurgusu yaptı. Erdoğan, "Bizim mevcut bu tür ocaklarımızın içerisinde Amasra Kömür işletmeleri bizim şu anda en ileri imkânlara sahip olan ocak olmasına rağmen… Tabii birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil. Bizim kader planına inanmış insanlarız, kader planına inandığımız için de bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını hiçbir zaman olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım" dedi.

Yeni Şafak savunmaya geçti

Amasra'daki madendeki ihmalleri göz ardı ederek 'kader' açıklaması yapan Erdoğan'ın sözleri tepkilere neden olurken, yandaş da kolları sıvadı. İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinde bugün "Bir ayda 2 kez denetlendi" başlığıyla servis edilen haberde, madenin denetlemelerinden herhangi bir 'olumsuzluk' çıkmadığı belirtildi.

Haberde, Amasra Taşkömürü İşletme Müdürlüğü’ne yönelik Türkiye Taş Kömürü, Sayıştay ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlerinin eylül ve ekimde tamamlandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Yer altı işletme faaliyetlerine dönük her detayın denetim sürecinde üzerinde duruluyor. Çalışma Bakanlığı’nın 6 ayda bir denetimden geçirilen işletmede üretim yöntemleri, havalandırma olanakları, yaşam odaları dahil iş güvenliğine yönelik tedbirler, ocaktan tahliye planları, giyimden söndürmeye, metan gazı ve karbon monoksit sensörlerine iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren her unsur kontrol edildi.

Denetimlerde görülen aksaklıklar ise cezaya dökülüyor. Edinilen bilgilere göre patlamanın yaşandığı Amasra Taşkömürü İşletme Müüssesi’ne dönük bu denetlemelerde herhangi bir olumsuzluğun rapora dökülmediği öğrenildi."

İsmi belirsiz kaynaklardan görüşler

Yeni Şafak, madene ilişkin ihmalleri ortaya koyan raporların yayınlandığı haberler üzerinden ismi belli olmayan 'kaynaklar'a dayandırdığı açıklamalara da yer verdi. Yeni Şafak'ın haberine göre kaynaklar, "Sayıştay’ın raporu 2019’da. Bu yer altı öyle bir değişkendir ki günlük değişim geçirir. Gündüz vardiyasına gelirsiniz başka gece vardiyasına gelirsiniz başka. Burada yeni iş yapacaksınız, eskisi otomatikman geride kalıyor" dedi.

Eski Bakan: Sayıştay raporları bir şeyi ortaya koymaz

Yeni Şafak'a konuşan Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Sayıştay denetimi konusunda “Sayıştay raporları bir şeyi ortaya koymaz. Önemli olan madendeki mühendislerin tutmuş olduğu bilgiler var onlara bakmak lazım. Gaz yükselmesi veya düşmesi anlık bir olaydır. Sürekliliği olan bir olay değildir. Bir şey risk teşkil ediyorsa sürekliliği olması lazım. Bu kaza türü bir olay, Sayıştay raporlarını dikkate almamak lazım. Önemli olan iş sağlığı güvenliği ekiplerinin raporlarıdır. Dolayısıyla bir ihmalden söz edemeyiz” dedi.

Alaboyun, “Madendeki mühendislerin tuttuğu bilgiler patlamanın neden olduğunu aydınlatacak. Önemli olan iş sağlığı güvenliği ekiplerinin raporlarıdır. Bu ocak, Türkiye’de değil dünyada sayılı modern ocaklardan biri. Oradaki bütün elektrik aksamı ATEX standardına uygundur” diye konuştu.

Facianın olduğu madene övgü

41 madencinin hayatını kaybettiği faciayı Erdoğan'ın sözüyle 'kader'e sığdırmak için Yeni Şafak hazırladığı haberde sık sık Amasra'daki madeni ve koşullarını övdü. Facianın yaşandığı tesiste dinamitle patlama yapılacağı sırada personel bulunmadığı ifade edildi. İsmi belli olmayan kaynaklara dayandırılan bilgilere göre ise "O gözüken yere, gazın değerine göre birinci alarm sınırı olur, ikinci alarm sınırı olur. Hemen iletişim araçları vardır. Telefon, megafon, telsiz ile iletişim kurulur"muş.

Kaynak:halktv.com.tr