Vicdansızlığın böylesi… Ek iş arayan yoksulları dolandırdılar!

Vicdansızlığın böylesi… Ek iş arayan yoksulları dolandırdılar!
 Editör
Çeşitli sosyal medya platformlarında gelir elde etmek için iş arayan, çoğu ev kadını onlarca kişi dolandırıcıların tuzağına düştü. Popüler bir e-ticaret sitesinin adını kullanan dolandırıcılar, linke tıklayan kişilerden birçok kez para aldı.

Merve KIZILALP - Halktv.com.tr / ÖZEL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçen günlerde hazırlanan iddianameye göre, milyonların kullandığı Instagram üzerinden paylaşılan bir iş ilanını gören E.D., paylaşıma tıkladı ve WhatsApp üzerinden bir kişi ile iletişime geçti. E.D., kendisini Telegram uygulamasına yönlendiren şahsa, "Bu iş nasıl yapılıyor?" diye sordu. Karşısındaki kişi, E.D.'ye işin bilinen bir e-ticaret sitesine sipariş tamamlamakla ilgili olduğunu belirtti. Sistem üzerinde görevleri yerine getirerek siparişlerden komisyon kazanabileceği, ancak önceden belirlenen tutarda para yatırması gerektiği kendisine aktarıldı. E.D.'ye, kendisine söylenen tüm görevleri tamamladıktan sonra ödeme yapılacağı bildirildi.

ŞÜPHELİ WEB SİTESİ VE İLK ÖDEME

E.D., gönderilen link üzerinden bir internet sitesine üye oldu. Buradan ilk görev için Yakup Baykara adına bir hesaba 100 TL yatırarak işleme başladı. Ardından 160 TL ödeme aldığını belirtti. Parasına 60 TL eklendiğini gören E.D., yine aynı hesaba 300 ve 360 TL gönderdiğini ifade etti. Ancak, E.D. bu süreçten sonra tek yönlü para yatırdığını ve kendisine başka bir ödeme yapılmadığını fark etti.

ÖDEME AKIŞI VE ŞÜPHELİ BANKA HESAPLARI

E.D., sistemdeki görevleri tamamlamasına rağmen herhangi bir ödeme almadığını fark ederek dolandırıldığını anladı. Banka hesaplarına yapılan ödemeler arasında Yakup Baykara'nın dışında şu isimlere yapılan transferler yer aldı:

  • Abdullah Gülhan'a 8 bin ve 6 bin 108 TL,
  • İsmail Çekirge'ye 1.000 TL, 2.300 TL, ardından tekrar 1.000 TL ve 300 TL,
  • Mehmet Ali Aktaş'a 5 bin 500 TL, 9 bin 200 TL ve 19 bin 576 TL gibi yüksek meblağlar gönderdi.

Toplamda, E.D.'nin şüphelilere 53 bin 644 TL gönderdiği belirtildi.

SİBER ARAŞTIRMALAR VE ŞÜPHELİ BAĞLANTILAR TESPİT EDİLDİ

Yapılan siber araştırmalar sonucunda, E.D.'nin ulaştığı telefon numarasının yabancı uyruklu birine ait olduğu; üye olduğu internet sitesinin ise Amerika menşeli olduğu ve kapatıldığı tespit edildi. Akbank, Paribu ve BN Teknoloji ile yapılan yazışmalar sonucunda, E.D.'nin ilk para gönderdiği Yakup Baykara'nın hesabına gelen paraların Paribu hesabına aktarıldığı, diğer şüphelilerin hesaplarına gelen paraların ise Binance hesaplarına gönderildiği ortaya çıktı. Kripto para hesaplarına aktarılan paraların hepsinin aynı cüzdan numarasına yönlendirildiği belirlendi.

ŞÜPHELİLERİN İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

Şüphelilerden Yakup Baykara ifadesinde, banka hesaplarını ekstra bonus kazanmak için kafede otururken yanına gelen, dövmeli ve vücudunda jilet izleri olan "Kepocan" lakaplı Kaan Can Kılıç’a 4.000 TL komisyon karşılığında kullandırdığını belirtti. Diğer şüpheliler Abdullah Gülhan ve İsmail Çekirge ise banka hesaplarını başkalarına iyi niyetle verdiklerini, ancak sonradan hesaplarının izinsiz kullanıldığını ifade etti. Şüpheli Kaan Can Kılıç ise suçlamaları kabul etmedi.

BİR DOLANDIRICILIK HİKÂYESİ DE MANİSA'DAN GELDİ

Manisa Saruhanlı'da da aynı e-ticaret sitesinin adı kullanılarak 100 bin lira dolandırıldığını belirten ve Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyet dilekçesi yazan İ.K., sahte siteler kullanan dolandırıcılara ulaşamadığını ifade etti.

IP ADRESİ CALİFORNİA'DA ÇIKTI

İ.K.'nın şikâyeti üzerine Manisa İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda sorgulatılan dolandırıcılığa karışan sahte sitenin IP adresinin ABD'nin California eyaletine ait olduğu ortaya çıktı.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi