Veterinerlerden 'İstanbul'da kuş ölümleri' uyarısı: Salgına yol açabilir

Veterinerlerden 'İstanbul'da kuş ölümleri' uyarısı: Salgına yol açabilir
Son haftalarda dikkat çeken kuş ölümleriyle ilgili, İstanbul Veteriner Hekimler Odası'ndan açıklama geldi. Veterinerler, kuş ölümleriyle ilgili olarak salgın hastalık uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz aylarda Küçükçekmece Gölü kıyısında toplu kuş ölümlerinin ortaya çıkması üzerine bölgeye yakın yerleşim yerlerinde bulunan kimi yurttaşlarda Batı Nil Virüsü tespit edilmişti. Geçtiğimiz haftalarda ise Beylikdüzü'nde bulunan bir korulukta çok sayıda kuşun öldüğü tespit edildi. Kuş ölülerini gören ilçe sakinleri yetkililere ihbarda bulunurken; ölen kuşların çoğunluğunun karga olduğu belirlendi. İlçe sakinleri, kargaların çıkardığı seslerden rahatsız olan kimselerin zehirlediği şüphesiyle duruma tepki göstermişti.

Batı Nil Virüsü şüphesi

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arslan, kuşların bilinçli öldürülmesinin mümkün olduğunu belirtti ancak toplum sağlığı açısından bütün seçeneklerin göz önünde bulundurulmasının gerekliliğine de vurgu yaptı. Arslan, "Ölümlerin nedeninin Batı Nil Virüsü veya başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Diğer taraftan, ilgili kurumlar tespitlerini yapıp açıklama yapıncaya kadar önlemler alınması önemlidir” dedi.

Yurttaşların alabileceği önlemler

İlgililerin ölü kuşları yordamına uygun bir şekilde derhal toplaması gerektiğini kaydeden Arslan, "Sokak hayvanlarının bu kuşları yiyerek (hastalığın) bulaşmasını artırmasının önüne geçilmelidir" dedi.

Arslan, yurttaşların alabileceği önlemleri ise şöyle sıraladı:

  • Çok sayıda ölü kuş gördüklerinde zaman kaybetmeden Tarım ve Orman il veya ilçe müdürlüklerine haber vermeli veya Alo 174’ü arayarak bilgi vermeliler
  • Hiçbir şekilde kuşlara dokunmamalılar
  • Evcil hayvanlarını gezdirenler bir süre bu alanlardan uzak durmalı.

Bilhassa çocukların risk grubunda olduğunu belirten Arslan, aileleri çocuklarını ölü kuşların bulunduğu alanlardan uzak tutmaları gerektiğini belirterek, "Bu ve benzeri olayların sık sık yaşanacağı dünyanın ve ülkemizin bir gerçeğidir. İnsan eliyle yapılan devasa projeler kuş yollarının değişmesine ve sulak alanların bozulmasına neden olmaktadır. O nedenle daha önce hastalık görülmeyen bölgelerde bazı hastalıkların ilk defa görülmesi olasıdır. Bu durumlara hazırlıklı olmak ve kamuoyunun sıklıkla bilgilendirilmesi toplum sağlığı açısından önemlidir” şeklinde konuştu.

Çıplak tene temas etmemesi gerekiyor

Veterinerler, numune alınıncaya dek ölü kuşların çıplak tene temas etmemesi gerektiğini belirttikleri açıklamada; bölgenin ölü kuşlardan çıkan sıvılarla kontamine olmuş olabileceğini, dolayısıyla insan ve hayvanların bu bölgelerden geçmesinin sağlık açısından risk oluşturduğunu da belirtti.

Öte yandan 5'ten fazla ölü kuş görülmesi durumunda yurttaşların yetkililere haber vermelerinin gerektiği de açıklamada vurgulanan bir başka durumdu.

Etiketler :