Veliaht Prens Türkiye'de: Masada yatırımlar var
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye resmi ziyarette bulunuyor. Veliaht Prens bin Zayid'i, Esenboğa Havalimanı'nda Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve yetkililer karşıladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ankara'da yapılacak görüşmelerde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.
Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulması öngörülüyor.
Yatırım alanları
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle bugün gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye'ye doğrudan yatırımları kapsayan önemli bir dizi anlaşmanın imzalanacağı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, ziyaret kapsamında iki ülke arasında ticaret, enerji ve çevre alanlarında iş birliğini geliştirecek mutabakat muhtıralarının yanı sıra Türkiye'ye doğrudan yatırımları kapsayan anlaşmalar imzalanacak.
Söz konusu yatırım anlaşmaları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nce imza altına alınacak.
ADQ ile Türkiye Varlık Fonu arasında ilk olarak stratejik iş birliğine yönelik bir mutabakat muhtırası imza altına alınacak.
ADQ ile Türkiye Varlık Fonu ayrıca Türkiye'deki teknoloji firmalarına yatırım yapmak üzere teknoloji odaklı bir girişim fonunun kurulmasına yönelik bir mutabakat muhtırasını da imzalayacak.
Abu Dabi Liman Şirketi ile imzalanacak bir diğer iş birliği anlaşması da liman ve lojistik yatırımlarına ilişkin olacak.
Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası ile Borsa İstanbul arasında da iki ülke borsaları arasında iş birliğine yönelik bir mutabakat muhtırası imzalanacak.
'10 milyar dolar yatırım'
BAE'nin, İran üzerinden geçen koridor ile Türkiye'ye ticaret yolu açmayı hedeflediği belirtilirken sözkonusu koridorla birlikte Süveyş Kanalı geçişli Sharjah-Mersin güzergahında deniz yoluyla 20 gün sürecek taşıma, İran üzerinden geçen güzergahla 6 ila 8 günde yapılabilir hale geleceği de kaydedildi.
2012'den sonra ilk yüz yüze temas
Bu ziyaret, aynı zamanda iki liderin Şubat 2012’den sonra ilk yüz yüze görüşmesi olması açısından önem taşıyor. İki liderin ülkeler arası ilişkilerin onarılmasını hedeflediği görüşmede ekonomik faaliyetlerin artmasına yönelik konularda konuşacağı belirtiliyor.
İki ülke arası sorunlar
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Darbe girişimi için "Darbe girişimi olduğu zaman Körfez’de kimlerin buna sevindiğini, nasıl paralar harcandığını çok iyi biliyoruz" açıklaması yapmıştı. Yorumcular ise bu açıklamaların hedefinin BAE olduğunu belirtmişlerdi.
Yenişafak yazarı Mehmet Acet, de BAE'nin darbe girişimi için 3 milyar dolar aktardığını yazarak iddiasının kaynağı olarak da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu göstermişti. Çavuşoğlu, "Türkiye’deki darbe kalkışmasına, hükümeti gayrı meşru yöntemlerle devirme çabalarına bir ülkenin 3 milyar dolar para desteğini sağladığını biliyoruz Üstelik bu, Müslüman bir ülke" ifadesini kullanmıştı.
Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid, geçtiğimiz günlerde Şam'a giderek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüş ve on yıl sonra ilk yüz yüze görüşmeleri Bakanlık düzeyinde başlatarak normalleşme adımları ile gündeme gelmişti.
Abu Dabi Veliaht Prensi Nahyan, Türkiye'ye geliyor