Abu Dabi Veliaht Prensi Nahyan, Türkiye'ye geliyor

Abu Dabi Veliaht Prensi Nahyan, Türkiye'ye geliyor
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan, bugün Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek. Görüşme, 2012 yılından sonra gerçekleşecek ilk yüz yüze temas olmasıyla önem taşıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan bugün Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek. Görüşmenin ana başlıkları arasında ekonomik konular yer alıyor.

2012'den sonra ilk yüz yüze temas

Bu ziyaret, aynı zamanda iki liderin Şubat 2012’den sonra ilk yüz yüze görüşmesi olması açısından önem taşıyor. İki liderin ülkeler arası ilişkilerin onarılmasını hedeflediği görüşmede ekonomik faaliyetlerin artmasına yönelik konularda konuşacağı belirtiliyor.

'10 milyar dolar yatırım'

BAE'nin, İran üzerinden geçen koridor ile Türkiye'ye ticaret yolu açmayı hedeflediği belirtilirken sözkonusu koridorla birlikte Süveyş Kanalı geçişli Sharjah-Mersin güzergahında deniz yoluyla 20 gün sürecek taşıma, İran üzerinden geçen güzergahla 6 ila 8 günde yapılabilir hale geleceği de kaydedildi.

İki ülke arası sorunlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Darbe girişimi için "Darbe girişimi olduğu zaman Körfez’de kimlerin buna sevindiğini, nasıl paralar harcandığını çok iyi biliyoruz" açıklaması yapmıştı. Yorumcular ise bu açıklamaların hedefinin BAE olduğunu belirtmişlerdi.

Yenişafak yazarı Mehmet Acet, de BAE'nin darbe girişimi için 3 milyar dolar aktardığını yazarak iddiasının kaynağı olarak da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu göstermişti. Çavuşoğlu, "Türkiye’deki darbe kalkışmasına, hükümeti gayrı meşru yöntemlerle devirme çabalarına bir ülkenin 3 milyar dolar para desteğini sağladığını biliyoruz Üstelik bu, Müslüman bir ülke" ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid, geçtiğimiz günlerde Şam'a giderek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüş ve on yıl sonra ilk yüz yüze görüşmeleri Bakanlık düzeyinde başlatarak normalleşme adımları ile gündeme gelmişti.

Fotoğraf: AA

Etiketler :