Tuzla'da Bir Belediye Varmış Bir Yokmuş: Kaçak İnşaatı Belediye Görmezden Geldi
AKP'li Tuzla Belediyesi, kaçak inşaata göz yumdu. Kaçak inşaatı tesbit eden bir dönem İBB Başkan Vekili görevini yapan aynı zamanda inşaat mühendisi olan Zafer Partisi Tuzla Belediye Başkan Adayı Akın Gürkan tesbit etti. Gürkan yaptığı açıklamada, "Tuzla, İstanbul’daki deprem riski en yüksek bölgelerden biri. İnsanların can ve mal güvenliğinin en büyük risklerinden biri ise binaların güvenliği. 6 Şubat depreminde binlerce ev yıkıldı, binlerce insanımız hayatını kaybetti. Bu acı deprem faciasından sonra yapılan bina incelemelerinde ise ruhsatsız, mühendissiz ve denetimsiz on binlerce yapı tespit edildi. Bu yapılar her şeyden habersiz insanlarımızın üstüne çöktü." dedi.
Bu yaşanan afetlerden hiç ders alınmadığının ise en büyük örneği deprem açısından en riskli ilçe olan Tuzla’da karşımıza çıktı. Rezerv yapı alanı ilan edilen Tuzla postane mahallesinde sıfır ada 8492 parsel alanı 9160.51 metre² olan, inşaat tabanı oturumu yaklaşık 4500 metre² lik kaçak bir şantiye. İnşaat ruhsat tabelası yok, zabıtadan öğrendiğimize göre inşaat ruhsatı yok, dolayısıyla yapı denetim firması da şantiye şefi de yok. Anlayacağınız hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan inşaat yapılmaya başlanmış. Hem de oturacak insanların hayatlarını riske atma pahasına. Peki Devlet insan yaşamını, can ve mal güvenliğini denetlemesi ve koruması için kimi yetkilendirmiş? Tuzla Belediye’si ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesini. Ama maalesef bu kaçak yapı bizatihi Tuzla Belediyesinin gözleri önünde insan yaşamını yok etmek için yükseliyor.
Zafer Partisi Tuzla Belediye Başkan adayı Akın Gürkan, konuyu gündeme getirdi. Gürkan, yaptığı açıklamda, “Şimdi hafriyatlar taşınmış, temel betonları dökülmüş çalışmalar son hız devam ederken Şu soruları vatandaş adına sormanın ve muhataplarından cevap almanın zamanıdır.” dedi. Gürkan şu soruları sordu:
Ruhsat almadan sigorta açılışı nasıl yapılabildi?
Yoksa çalışmalar sigorta yapılmadan mı gerçekleşti?
Ruhsat olmadan iş güvenliği yani zorunlu iş sağlığı ve güvenliği elemanları nasıl iş başı yaptı? Ruhsat olmadan iş güvenliği firması nasıl anlaşma yapılabildi?
Yapı denetim ve şantiye şefi olmadan kazıya kim ya da kimler izin verdi?
Yapı denetim ve şantiye şefi olmadan kazı kodları, temel alt kodları nasıl ve kim tarafından kontrol edildi?
Yapı denetim ve şantiye şefi olmadan beton nasıl döküldü?
Ruhsat alınmadan hafriyata nasıl başlandı?
Ruhsat olmadan hafriyat izni nasıl alındı? Hafriyat nasıl taşındı?
Bu hafriyat izin belgesiz nereye döküldü?
Binlerce metreküp hafriyat yapılırken zabıta bunu görmedi mi? Müdahale etmedi mi?
Bu işe kimler göz yumdu? Niçin ve neden göz yumdu?
Bir vatandaş çatısını onarmaya kalksa hemen müdahale eden zabıta bunu nasıl görmedi?
Diğer müteahhitler ruhsat almadan hafriyata başlayamıyorken bu müteahhidin farklılığı nedir?
Tuzlada vatandaş şikâyeti olmasa bilemeyeceğiz bunun gibi daha başka kaç inşaat var?
Yarın bile gerçekleşmesi olası bir depremde meydana gelecek can ve mal kayıplarının tek sorumlusu ruhsatsız inşaat yapanlar mı? Yoksa bu ruhsatsız cinayete göz yumanlar mı olacak?
Evet bu sorular cevap beklerken, biz şu kadarını söyleyebiliriz ki; Deprem olduktan sonra “Sesimi duyan var mı” diye bağırmak yerine şimdiden sesimizi duyun ve Tuzla da belediye destekli kaçak yapılaşmaya hayır deyin.