Türkiye'nin Kavala görüşü Avrupa Konseyi'nde

Türkiye'nin Kavala görüşü Avrupa Konseyi'nde
Avrupa Konseyi tarafından Türkiye'den19 Ocak'a kadar Osman Kavala'ya ilişkin görüşünü bildirmesi istenmişti. Bu talebe dair hükümet görüşünün Avrupa Konseyi'ne gönderildiği açıklandı.

Yargıtay tarafından bozulan Çarşı Davası ile İstinaf Mahkemesi'nce bozulan Gezi Parkı Davası'nın birleştirilmesinin ardından, 52 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması 17 Ocak’ta görüldü. Mahkeme heyetinin Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı vermesi ardından gözler, 19 Ocak’ta verdiği süre dolan Avrupa Konseyi'ne çevrilmişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala kararına uyup uymadığının tespit edilmesi amacıyla AİHM'e başvuracağını bildirmişti.

Bu gelişmeler kapsamında 2 Aralık'ta alınan ara kararla Avrupa Konseyi, Türkiye'den 19 Ocak'a kadar görüşünü bildirmesini istemişti. Verilen sürenin 19 Ocak'ta dolmasıyla bu talebe dair hükümet görüşü Avrupa Konseyi'ne gönderildi.

Bakanlar Komitesi, 2 Şubat'ta gerçekleştireceği toplantıda Türkiye'nin bildirdiği görüşü ele alacak, ardından da Kavala dosyasıyla ilgili AİHM'e başvuru yapılıp yapılmayacağı oylanacak.

Toplantıda 3'te 2 çoğunluğun sağlanması durumunda dosya AİHM'e gidecek.

Alman vekilden Kavala çağrısı

Öte yandan DW Türkçe'de yer alan habere göre, Alman Federal Meclisi'nin Yeşiller partisinden Milletvekili Max Lucks, bir haber ajansına yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi'nin Türkiye'de tutukluluğu devam eden iş insanı Osman Kavala için harekete geçmesini istedi.

Lucks, Avrupa Konseyi'ne seslenerek, "Kavala cezaevinde kalıyorsa, Avrupa Konseyi de buna uygun bir yanıt vermeli" dedi.